Bazyliowa drożdżówka z twarogiem

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
bazyliowa drożdżówka z twarogiem

Przepis na drożdżówka z twarogiem, truskawkami i bazyliowym lukrem

Dziś u mnie bazyliowa drożdżówka z truskawkami, czyli niezwykłe ciasto drożdżowe z dodaną do niego posiekaną bazylią i polany po upieczeniu lukrem z bazylią. To aromatyczne zioło nadaje ciastu wyjątkowego i fajnie orzeźwiającego smaku. Koniecznie musicie spróbować – szczególnie tego lukru bazyliowego!

drożdżówka z truskawkami

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie w swojej kuchni niebanalne połączenia smakowe to koniecznie upieczcie taką słodką drożdżówkę ze świeżą bazylią.

bazyliowa droC5BCdC5BCC3B3wka4

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe ciasto drożdżowe z twarogiem, truskawkami i bazylią.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Danie Ciasta
Porcje 9
Składniki

składniki na rozczyn drożdżowy do drożdżówki

składniki na ciasto drożdżowe

składniki na nadzienie do drożdżówki

składniki na bazyliowy lukier do drożdżówki

  • kilka dużych liści bazylii (utartych z odrobiną cukru pudru)
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • 2-3 łyżki mleka ( – do nadania konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe na drożdżówkę

  • Składniki rozczynu zmieszaj razem w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
    15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – będzie lekko "luźne".
    1 jajko, 3 łyżki cukru, 50 ml oleju rzepakowego, 250 g mąki pszennej, 1 garść liści bazylii
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami i twarogiem

  • Po pół godziny ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości mniej więcej 20/30 cm – o grubości około 5 mm.
  • Posmaruj ciasto twarogiem zmieszanym z cukrem i ułóż truskawki.
    250 g twarogu sernikowego, ok 3 łyżki cukru, około 250 g truskawek
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o wielkości około 3-5 cm (mi wyszło 9 kawałków).
  • Ułóż ciasto na przygotowanej foremce (użyłam foremkę 24/24 cm) – zachowaj odstępy między kawałkami, aby mogły urosnąć.
  • Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na godzinę.
  • Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika, włącz temperaturę na 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 40 minut – aż ciasto się ładnie zrumieni.

Jak zrobić lukier z bazylią do drożdżówki

  • Zmieszaj cukier puder z mlekiem – mleko dodawaj stopniowo, po jednej łyżce.
    1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.
    kilka dużych liści bazylii
  • Polej lukrem przestudzone ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z truskawkami, ciasto z bazylią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe ciasto z truskawkami

Ciasto drożdżowe z bazylią i truskawkami – uwagi

Tak, tak – dobrze widzicie :)

Zapraszam Was na przepyszną i niebanalną drożdżówkę ze świeżą bazylią.

Bazylia jest zarówno składnikiem ciasta drożdżowego jak i lukru, któremu nadaje dodatkowo świetny kolor :)

Jako nadzienie wykorzystałam twaróg ze świeżymi truskawkami – pysznie, lekko i owocowo.

Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a bazylia bardzo urozmaica smak i zapach ciasta :)

Dla zdrowia zamieniłam masło na olej rzepakowy i dodałam go do drożdżówki.

Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 dlatego w mojej kuchni nie stosuję go jedynie do sałatek, ale właśnie również jako ważny składnik moich wypieków :)

Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście truskawek z bazylią, to koniecznie upieczcie tą drożdżówkę z truskawkami :)

Podana porcja jest na około 9 ślimaczków – ja je piekłam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.

Zapraszam również na ciasto z truskawkami i kruszonką – to tak bardziej tradycyjnie ;)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
drożdżowe ciasto z truskawkami

Polecane przepisy na drożdżówki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżówki i ciasta drożdżowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 4 czerwca

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. Bomba truskawkowa - Wypieki Beaty 2015 4 lipca w 20:41- Odpowiedz

    […] Ja moją bombę przygotowałam z dodatkiem bazylii, która rewelacyjnie komponuje się z truskawkami i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia (jeśli Wam zasmakujcie, to koniecznie przygotujcie sobie również bazyliową drożdżówkę z truskawkami :)). […]

  2. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 5 czerwca w 17:44- Odpowiedz

    Pyszne połączenie :) Bazyliowy lukier mnie zachwycił :)

  3. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2014 5 czerwca w 14:59- Odpowiedz

    Ciasto jest fenomenalne :)

  4. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2014 4 czerwca w 14:31- Odpowiedz

    Bardzo ciekawe połączenie, jestem ciekawa, jak smakuje takie połączenie; )

  5. b432f4e4a4e329bfec6541bf1c0fedb9?s=54&d=mm&r=g
    Ola Wilczek 2014 4 czerwca w 07:48- Odpowiedz

    Nigdy nie próbowałam bazylii na słodko. Ciekawe :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy