Devil's food cake - ciasto czekoladowe
Tosty francuskie z nutellą

Powiem tak, nie wiem ile kalorii ma ta beza z musem czekoladowym, ale wolę nie wiedzieć 😉

Sądzę, że Wam ta wiedza jest również do niczego nie potrzebna.

Za to musicie wiedzieć, że jest przepyszna, rewelacyjna i strasznie kusząca 🙂

Słodka, ogromna beza, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku, a do tego aksamitny mus z gorzkiej czekolady – połączenie idealne.

Dla „podkręcania” smaku wierzch deseru udekorowałam frużeliną z żurawiny – lekko kwaskowatą w smaku – oraz startą białą i mleczną czekoladą.

Beza robi ogromne wrażenie i będzie królową na każdym stole – świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego 🙂

Ps. Możecie zrobić też mus jako samodzielny deser (spójrzcie tutaj), wypróbujcie też przepis na bezę z owocami i kremem 🙂

beza z musem_1

beza z musem_4

beza pavlovej

beza pawlovej

Beza z musem czekoladowym
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
mus z gorzkiej czekolady:
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru
dodatkowo (opcjonalnie):
  • dżem lub frużelina z kwaskowatych owoców - np. wiśni lub żurawiny
  • wiórki z czekolady
Wykonanie
beza:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  3. Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez 2 godziny.
  5. Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
mus z czekolady:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostudzenia.
  2. Utrzyj żółtka z cukrem aż będą puszyste.
  3. Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę - delikatnie wymieszaj.
  4. Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Nałóż mus na wystudzoną bezę, schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  6. Przed podaniem udekoruj.

 

Devil's food cake - ciasto czekoladowe
Tosty francuskie z nutellą

Related Post