Beza z musem czekoladowym

Zaktualizowany: 2024 3 stycznia
beza z musem czekoladowym

Przepis na bezę z musem czekoladowym

Beza z musem czekoladowym to kulinarna uczta dla miłośników słodkości. Delikatna i chrupiąca beza spotyka się z intensywnym smakiem musu czekoladowego, tworząc niebiańskie połączenie tekstur i aromatów. To eleganckie i efektowne ciasto, które sprawdzi się doskonale na specjalne okazje czy podczas uroczystych spotkań. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie bezowego cuda z musem czekoladowym staje się dostępne dla każdego pasjonata słodkich smaków. Odkryj radość smakowania w tym wyjątkowym przepisie na bezę z musem czekoladowym!

beza z musem czekoladowym

Beza z musem czekoladowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bezy, to wypróbuj tego słodko-czekoladowego przysmaku!

beza z musem 7

Beza z musem czekoladowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną bezę z kremem czekoladowym i kwaskowatą frużeliną żurawinową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Beza
Porcje 10
Składniki

składniki na bezę

składniki na mus z gorzkiej czekolady:

dodatkowe składniki do bezy (opcjonalnie):

  • dżem ( lub frużelina z kwaskowatych owoców – np. wiśni lub żurawiny)
  • wiórki z czekolady
Instrukcja
 

Jak zrobić bezę krok po kroku

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    6 białek
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
    300 g cukru
  • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (tryb termoobiegu) – piecz bezę przez 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

Jak zrobić mus z czekolady do bezy

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Utrzyj żółtka z cukrem aż będą puszyste.
    2 żółtka, 5 łyżek cukru
  • Zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę – delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki – delikatnie wymieszaj łyżką.
    2 białka
  • Nałóż mus na wystudzoną bezę, schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj.
    dżem, wiórki z czekolady
Prywatne
Słowa kluczowe pavlova z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
beza z musem czekoladowy i żurawiną

Beza z kremem czekoladowym – uwagi

Powiem tak, nie wiem ile kalorii ma ta beza z musem czekoladowym, ale wolę nie wiedzieć. Sądzę, że Wam ta wiedza jest również do niczego nie potrzebna. Za to musicie wiedzieć, że jest przepyszna, rewelacyjna i strasznie kusząca. Słodka, ogromna beza, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku, a do tego aksamitny mus z gorzkiej czekolady – połączenie idealne.

Dla „podkręcania” smaku wierzch deseru udekorowałam frużeliną z żurawiny – lekko kwaskowatą w smaku – oraz startą białą i mleczną czekoladą. Beza robi ogromne wrażenie i będzie królową na każdym stole – świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego.

Ps. Możecie zrobić też mus jako samodzielny deser (spójrzcie na mój przepis na mus czekoladowy), wypróbujcie też przepis na bezę z owocami i kremem :)

beza pavlovej z czekoladą
beza pawlovej

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne bezy o różnych smakach i podane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 23 lutego