Reklama


Bezglutenowe ciasto świąteczne

Bezglutenowe ciasto świąteczne

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-10

 

Zostałam poproszona na facebooku o bezglutenowe ciasto świąteczne, a że jeszcze takiego nie miałam w swojej kolekcji, to tym chętniej przygotowałam takie ciasto 🙂

Jako podstawę wykorzystałam przepis na sticky toffee pudding, tylko zastąpiłam mąkę pszenną mąką kokosową – dałam jej mniej, gdyż mąka kokosowa dużo bardziej wiąże płyny i używa się jej mniej. Dodałam trochę bakalii, przyprawy korzenne i wyszedł mi super fajny i zdrowy piernik 🙂

Dość ciężki w konsystencji, mięsisty i wilgotny bogaty w smaku i w dodatkach.

To ciasto długo zachowuje świeżość i nie obsycha.

Jego wierzch posmarowałam masą karmelową z puszki (miałam otwartą w lodówce, więc ją wykorzystałam), ale możecie też po prostu oprószyć ciasto cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto upiekłam w niedużej formie keksowej – takiej o długości około 23 cm.

Ps. Przygotujcie sobie również domową przyprawę do piernika – te sklepowe, często mają w składzie mąkę!

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-2

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-4

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-5

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-8

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-11

 

Bezglutenowe ciasto świąteczne
 
Autor:
Składniki
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 250 ml ciepłej kawy (lub wody)
  • 1 łyżeczka sody
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50 g posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej kawą lub wodą i podgotuj przez około 15 minut - aż daktyle zmiękną.
  2. Do miękkich daktyli dodaj sodę i zamieszaj.
  3. Zmiksuj blenderem lub rozgnieć dokładnie daktyle, tak aby utworzyły masę i odstaw do wystudzenia.
  4. W misce umieść mąkę, cukier oraz przyprawy.
  5. Jajka lekko rozmieszaj i zmieszaj z przestudzonym masłem.
  6. Dodaj mokre składniki do suchych, dołóż masę daktylową i wszystko razem krótko zmiksuj, albo wymieszaj łyżką.
  7. Dodaj bakalie i wymieszaj.
  8. Przełóż do foremki keksowej (około 23 cm długości).
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
  11. Udekoruj masą karmelową, albo rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
 

 

zBLOGowani.pl

Related Post

Reklama

  • Cudownie, pyszna mieszanka 😀 Ciasto na pewno jest genialne, bo już to na zdjęciach widać 😀

    • Dziękuję, mam nadzieję, że faktycznie wszystkie produkty są bezglutenowe (no może oprócz „polewy”), bo ja to trochę zielona jestem w tym temacie 😉

  • Wanda Knight

    Witam,
    wczoraj upiekłam GF ciasto z daktylami. Ciasto wyszło doskonałe,leciutko opadło, w smaku jest obłędne. A co najważniejsze, ładnie się kroi!

    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.

    Wesołych Świąt!!!! 🙂

    Wanda z Down Under

    • Cieszę się, że ciasto Ci smakowało, bo mi też i to bardzo 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt 🙂

%d bloggers like this: