Bezglutenowe ciasto świąteczne

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
bezglutenowe-ciasto-swiateczne-10

Przepis na bezglutenowy piernik z bakaliami

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, albo lubicie poeksperymentować w kuchni, to w tym roku na Boże Narodzenie przygotujcie bezglutenowy piernik z dużą ilością bakalii. To pyszne ciasto zrobione na mące kokosowej i migdałowej smakuje rewelacyjnie i przypomina trochę połącznie keksa z piernikiem. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić piernik bez glutenu. 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-2

Bezglutenowe ciasto świąteczne przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na piernikowe ciasto bez glutenu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bezglutenowe ciasto C59BwiC485teczne 10

Bezglutenowe ciasto świąteczne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe ciasto będące połączeniem piernika i keksu.
4.47 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Porcje 10
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 25-27cm.
Składniki

składniki na bezglutenowy keks z piernikiem

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowy keks na święta

  • Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej kawą lub wodą i podgotuj przez około 15 minut – aż daktyle zmiękną.
    200 g daktyli, 250 ml ciepłej kawy
  • Do miękkich daktyli dodaj sodę i zamieszaj.
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Zmiksuj blenderem lub rozgnieć dokładnie daktyle, tak aby utworzyły masę i odstaw do wystudzenia.
  • W misce umieść mąkę, cukier oraz przyprawy.
    90 g mąki kokosowej, 50 g migdałów, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Jajka lekko rozmieszaj i zmieszaj z przestudzonym masłem.
    2 jajka, 85 g masła
  • Dodaj mokre składniki do suchych, dołóż masę daktylową i wszystko razem krótko zmiksuj, albo wymieszaj łyżką.
  • Dodaj bakalie i wymieszaj.
    50 g rodzynek, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g posiekanych orzechów
  • Przełóż do foremki keksowej (około 25 cm długości).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Udekoruj masą karmelową, albo rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Prywatne
Słowa kluczowe bezglutenowy piernik, keks bez glutenu, piernik bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Bezglutenowe ciasto świąteczne pachnące piernikiem – uwagi

Zostałam poproszona na facebooku o bezglutenowe ciasto świąteczne, a że jeszcze takiego nie miałam w swojej kolekcji, to tym chętniej przygotowałam takie ciasto :)

Jako podstawę wykorzystałam przepis na sticky toffee pudding, tylko zastąpiłam mąkę pszenną mąką kokosową – dałam jej mniej, gdyż mąka kokosowa dużo bardziej wiąże płyny i używa się jej mniej. Dodałam trochę bakalii, przyprawy korzenne i wyszedł mi super fajny i zdrowy piernik :)

Dość ciężki w konsystencji, mięsisty i wilgotny bogaty w smaku i w dodatkach.

To ciasto długo zachowuje świeżość i nie obsycha.

Jego wierzch posmarowałam masą karmelową z puszki (miałam otwartą w lodówce, więc ją wykorzystałam), ale możecie też po prostu oprószyć ciasto cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto upiekłam w niedużej formie keksowej – takiej o długości około 23 cm.

Ps. Przygotujcie sobie również domową przyprawę do piernika – te sklepowe, często mają w składzie mąkę!

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.47 z 13 ocen
Postaw mi kawę
bezglutenowe-ciasto-swiateczne-5
bezglutenowe-ciasto-swiateczne-8
bezglutenowe-ciasto-swiateczne-11

Polecane przepisy bezglutenowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na bezglutenowe słodkie wypieki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2016 10 grudnia

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2022 22 grudnia w 06:25- Odpowiedz

    Można to ciasto upiec ze zwykłą mąką? Użyć 170g? Czy coś jeszcze trzeba wtedy zmienić np. długość pieczenia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 22 grudnia w 12:30- Odpowiedz

      Możesz zrobić ze zwykłą mąką i nie musisz wydłużać czasu pieczenia, ale sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest na pewno gotowe.

  2. ea0b7ac2818dff676f7b60925c9cefc2?s=54&d=mm&r=g
    Wanda Knight 2016 22 grudnia w 04:03- Odpowiedz

    Witam,
    wczoraj upiekłam GF ciasto z daktylami. Ciasto wyszło doskonałe,leciutko opadło, w smaku jest obłędne. A co najważniejsze, ładnie się kroi!

    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.

    Wesołych Świąt!!!! :-)

    Wanda z Down Under

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 22 grudnia w 09:34- Odpowiedz

      Cieszę się, że ciasto Ci smakowało, bo mi też i to bardzo :) Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :)

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 12 grudnia w 13:05- Odpowiedz

    Cudownie, pyszna mieszanka :D Ciasto na pewno jest genialne, bo już to na zdjęciach widać :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 12 grudnia w 13:56- Odpowiedz

      Dziękuję, mam nadzieję, że faktycznie wszystkie produkty są bezglutenowe (no może oprócz „polewy”), bo ja to trochę zielona jestem w tym temacie ;)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy