Snickers brownie
Cebularze

 

Te małe beziki w czekoladzie zrobiły furorę u moich dzieci – szczególnie te z dodatkiem kolorowej posypki – zniknęły zanim zdążyłam się zorientować 🙂

Same bezy są słodkie, wiec do ich maczania użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki.

Na koniec beziki obtoczyłam w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych migdałach i w kolorowej posypce.

Możecie też wykorzystać rozdrobnione orzechy, albo posypki w innych kształtach i kolorach.

Mi z trzech białek wyszły dwie blachy bezików.

beziki w czekoladzie2

beziki w czekoladzie1

beziki w czekoladzie4

Beziki w czekoladzie
 
Autor:
Składniki
  • 3 duże białka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • około 50 ml śmietany kremówki
  • wiórki kokosowe, migdały, orzechy, kolorowe posypki do obsypania
Wykonanie
  1. Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.
  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
  3. Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki - o średnicy około 3 cm.
  4. Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu - 100 stopni - jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
  5. Po upieczeniu wystudź - najlepiej jakby "odpoczęły" przez noc.
  6. Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
  7. Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.
  8. Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
  9. Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia - do czasu aż czekolada zastygnie.

 

Snickers brownie
Cebularze

Related Post