Beziki z bitą śmietaną

Zaktualizowany: 2023 17 października
beziki z kremem i czekoladą

Przepis na mini bezy przekładane bitą śmietaną

Zapraszam dziś na pyszne i słodkie małe beziki z bitą śmietaną. Te proste ciasteczka zrobione z białek doskonale smakują przełożone zwykłą bitą śmietaną i posypane odrobiną tartej czekolady. Ten prosty deser podbije serce każdego!

beziki z bitą śmietaną

Beziki z bitą śmietaną przepis krok po kroku

Jeśli lubicie bezy i desery bezowe, to koniecznie upieczcie taki małe beziki i podajcie je z bitą śmietaną i czekoladą.

bezy

Beziki z bitą śmietaną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mini bezy przekładane bitą śmietaną i czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Deser
Porcje 15
Składniki

składniki na beziki z bitą śmietaną

Instrukcja
 

Jak zrobić beziki z bitą śmietaną

  • Wyłóż pergaminem blachy.
  • W dużej misce ubij białka z solą na pianę.
    2 białka, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dosypuj cukier, cały czas miksuj – aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    125 g cukru
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną – krótko zmieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu
  • Przełóż pianę do woreczka z końcówką gwiazdki (jeśli nie masz, to użyj zwykłego grubego woreczka i obetnij mu jeden róg – tylko nie zrób zbyt dużej dziury ;)).
  • Wyciśnij bezy na blachy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 110 stopni (termoobieg) przez 1,5 godziny.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim bezy aż do ostudzenia.
  • Przed podaniem sklej bitą śmietaną po dwie bezy i ułóż na paterze.
    250 ml śmietany kremówki
  • Możesz jeszcze dodatkowo zetrzeć na nie trochę gorzkiej czekolady.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mini bezy z bitą śmietaną i czekoladą

Bezy z bitą śmietaną – uwagi

Gdy zostaną wam białka, z którymi nie będziecie wiedzieli co zrobić, wtedy proponuję upieczenie bezików.

Możecie je potem wykorzystywać na wiele sposobów – do deserów, do semifreddo z truskawkami, jako dekorację do tortów.

Albo możecie zjeść je same. Ja wam polecam zrobienie bezowych markiz i przełożenie dwóch bezików śmietaną kremówką i posypanie tartą czekoladą.

W ten sposób otrzymacie pyszne i słodkie ciasteczka idealne do kawy :)

Ja ostatnio piekłam bezy z 4 białek i po wykorzystaniu trzech blach dalej miałam dużo masy, więc podaję tu przepis na bezy z 2 białek, bo z takiej ilości i tak wyjdzie wam dużo ciasteczek :)

Jeśli macie dużo białek i nie wiecie co z nich zrobić, to polecam wam upieczenie bezy pavlovej i podanie jej z owocami. Ja osobiście uwielbiam bezę pavlovą z truskawkami albo malinową bezę – obydwie są przepyszne!

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste bezy i desery bezowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy, ale na blogu jest ich o wiele więcej.

Opublikowano: 2012 10 lipca

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. Jagodowy sernik « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 30 lipca w 19:26- Odpowiedz

    […] Beziki robiłam wcześniej sama i jeśli macie zbędne białka i trochę czasu, to zachęcam do ich samodzielnego upieczenia, bo są o niebo lepsze od kupnych. […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na beziki z bitą śmietaną

Jeśli macie ochotę na małą słodkość, to ja wam proponuję takie nieduże bezy przełożone bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą. Te bezy ze śmietaną smakują wybornie i super się sprawdzą do kubka kawy. Bezy możecie upiec z wyprzedzeniem. Wtedy przechowujcie je w szczelnym pojemniku. Ja piekę co jakiś czas partię takich małych bez, chowam je do pudełka i używam wtedy kiedy mam na nie ochotę, albo gdy je potrzebuję np. do dekoracji. Te urocze małe beziki wspaniale się sprawdzają właśnie również jako dekoracja. Bardzo często umieszczam je na tortach, ciastach albo babeczkach. Pięknie wyglądają i dodają ciastom smaku. Często robię nawet je w różnych kolorach aby były jeszcze ciekawsze. Możecie także zrobić bezy owocowe - nie tylko w różnych kolorach, ale o różnych smakach! Spróbujcie koniecznie.

Mini bezy z kremem przepis

Zobaczcie mój przepis na ciasteczka bezowe z bitą śmietaną i sprawdźcie jak zrobić beziki z bitą śmietaną. Dowiecie się tam jak upiec bezy i jak zrobić małe bezy. Powiem wam, że to jest bardzo proste i gdy już raz zrobicie swoje bezy, to będziecie je robić częściej. Koniecznie też zróbcie taką dużą bezę z kremem. Najczęściej nazywana jest ona jako beza pavlova - na cześć baletnicy. Beza pavlova to duża beza z kremem śmietankowym i owocami, ale wszędzie mnóstwo jest już różnych przepisów na taką bezę. Ja wam np. polecam przepis na bezę banoffee - z bananami i karmelem - słodką, lepką i pyszną :) A teraz marsz do kuchni i wykorzystajcie mój beziki przepis na zrobienie czegoś dobrego.