Bezowe tiramisu

Zaktualizowany: 2023 8 września
bezowe tiramisu5

Przepis na tort bezowy tiramisu z czekoladą

Jeśli lubisz słynny włoski deser tiramisu, to koniecznie wypróbuj mój przepis na torcik bezowo-kawowy. Słodka beza idealnie smakuje z kremem mascarpone, kawą i tartą czekoladą. Koniecznie do zjedzenia z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!

bezowe tiramisu

Bezowe tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne i słodkie bezy oraz tiramisu, to koniecznie wypróbuj to idealne połączenie dwóch deserów.

tort bezowy

Bezowe tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na torcik bezowy z kremem tiramisu, kawą i czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
2 hours
Czas całkowity 4 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na bezy kawowe:

składniki na krem tiramisu do bez

dodatkowe składniki na bezowe tiramisu

Instrukcja
 

Jak zrobić bezy kawowe:

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na lekką pianę.
    4 białka
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
    200 g cukru pudru
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną oraz kawę.
    1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Wyłóż bezę na przygotowane okręgi, lekko wyrównaj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić je tak na całą noc).

Jak zrobić krem tiramisu do bezy

  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    4 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Dodaj amaretto i krótko zmiksuj.
    2 łyżki amaretto
  • Dodaj mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach – aż się utworzy jednolity krem.
    500 g serka mascarpone
  • Na paterze połóż jeden spód bezowy, wyłóż na niego połowę kremu, posyp kawą rozpuszczalną oraz gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej, gorzka czekolada
  • Połóż drugą bezę, na nią nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
  • Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny – godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Prywatne
Słowa kluczowe tiramisu z bezami, torcik bezowy z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tiramisu na bezach

Tiramisu z bezami – uwagi

Od jakiegoś czasu „nosiło” mnie na tiramisu, ciągle o nim myślałam i mówiłam. W końcu stwierdziłam, że nie mogę sobie odmawiać takiej przyjemności :)

Aby było inaczej postanowiłam biszkopty zastąpić bezą (nazbierało się mi trochę białek :)). Niestety beza nie nadaje się do nasączania, więc musiałam troszkę pokombionować.

Oto co mi wyszło – tiramisu z chrupiącymi bezami :)

Jak dla mnie bomba – spróbujcie koniecznie (a wersję klasyczną znajdziecie tutaj).

torcik bezowy z kawą i czekoladą
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na desery inspirowane tiramisu

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na tiramisu i ciasta tiramisu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 4 października

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. Sernik tiramisu « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 6 grudnia w 07:33- Odpowiedz

    […] tradycyjne tiramisu, robiłam już też bezowy torcik tiramisu, a teraz do tego grona dołącza […]

  2. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 6 października w 00:23- Odpowiedz

    Beza i tiramisu, czyli dwa najpyszniejsze desery w jednym. Zakochałam się… :)

  3. 89733e8ac9e0deff7c1205f08737aca7?s=54&d=mm&r=g
    Szymon 2013 4 października w 15:56- Odpowiedz

    Świetny wpis i przepis. Miałem możliwość próbować, ale teraz mam sporą zachętę, aby zrobić samemu. Do siebie zapraszam na kursy muzyczne i informatyczne – wiele za darmo!!!

  4. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2013 4 października w 14:41- Odpowiedz

    wow, ależ cudny tort!

  5. 7e8765a55288c9abcb0bd77d503d96f8?s=54&d=mm&r=g
    Nashelly 2013 4 października w 12:55- Odpowiedz

    Świetny, nowy sposób na tiramisu :D

  6. bec2d80b144fa8ceef0cc942028a8a20?s=54&d=mm&r=g
    Eliza 2013 4 października w 08:31- Odpowiedz

    Przepiękne zdjęcia, bezy nie odmawiam nigdy :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 4 października w 10:02- Odpowiedz

      Dzięki :) Ja również je uwielbiam :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy