Pumpkin spice latte
Paszteciki z ciasta filo

bezy z karmelem i solą_3

Mam nadzieję, że już wiecie o tym, że solony karmel jest pyszny i bije na głowę ten zwykły?

Jeszcze nie? To koniecznie spróbujcie wersji solonej 🙂

Mi karmel solony bardzo smakuje, a teraz przetestowałam go jako dodatek do bez.

Bezy karmelowe z solą, to dla mnie największe odkrycie ostatnich miesięcy 🙂

Słodycz bezy i karmelu świetnie współgra ze słonym smakiem – rewelacyjnie smakują same, a jeszcze lepiej z dodatkiem lekkiego kremu z bitej śmietany z mascarpone i lekko kwaskowatymi owocami.

To istna symfonia smaków i tekstur – bajka i ciężko poprzestać na jednym deserze.

Nie dość, że bezy smakują obłędnie, to jeszcze są po prostu śliczne – na pewno zrobią wrażenie na każdym 😀

Do bez będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie wykorzystać taki ze sklepu, albo możecie zrobić go sami wg przepisu z mojego bloga – zapraszam tutaj 🙂

Podaję porcję na około 8 -10 bez (zależy od wielkości bez).

bezy z karmelem i solą_1

bezy z karmelem i solą_6

bezy z karmelem i solą_4

bezy z karmelem i solą_9

bezy z karmelem i solą_7

Bezy karmelowe z solą
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
bezy:
  • 150 ml białek (z około 4 dużych jajek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki sosu karmelowego
  • sól
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Białka zmiksuj aż będą ubite, a następnie dodawaj do nich po łyżce cukier miksując po każdej łyżce przez około pół minuty.
  3. Gdy dodasz cały cukier, to miksuj białka przez kolejne 5 minut - aż piana będzie lśniąco biała, a cały cukier się rozpuści.
  4. Dodaj do białek ocet i zmiksuj przez 2 minuty.
  5. Przygotuj dwie duże blachy do piekarnika, wyłóż je papierem do pieczenia.
  6. Wyłóż na blachy pianę z białek tworząc 8-10 niedużych bez - zachowaj odstępy między bezami, bo mogą trochę urosnąć.
  7. Wierzch każdej bezy polej odrobiną sosu karmelowego i delikatnie zmieszaj go końcówką noża.
  8. Wierzch bez posyp odrobiną soli.
  9. Wstaw bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni (piekłam na termoobiegu w temperaturze 110 stopni).
  10. Piecz bezy przez około 30-40 minut, wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do wystudzenia.
krem:
  1. Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
  2. Nałóż krem na bezy, a wierzch udekoruj owocami i sosem karmelowym.

 

Przepis na bezy karmelowe znalazłam u Donny Hay.

Pumpkin spice latte
Paszteciki z ciasta filo

Related Post