Ciasto figowe
Orzechowa drożdżówka

Słodkość na dziś – biało-czarne babeczki z twarogiem 🙂

Przepis ten znalazłam na Joy of baking i od razu mi się spodobał.

Babeczki mają część z czekoladowego ciasta i część twarożkową, ja dodałam jeszcze po jednej malinie i myślę, że to dodało fajnego smaku do babeczek.

Z podanej porcji wychodzi około 14 babeczek (chociaż mi ciasta czekoladowego zostało więcej i upiekłam ze dwie, trzy babeczki tylko z tego ciasta).


Biało-czarne babeczki
 
Autor:
Ilość: ok 14 sztuk
Składniki
  • 195 g mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka sody (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 240 ml wody
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g kremowego twarogu (może być sernikowy)
  • 65 g cukru - do twarogu
  • 1 jajko - do twarogu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - do twarogu
Wykonanie
  1. Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki (oprócz tych, które są do twarogu).
  2. W drugiej misce połącz mokre składniki i wlej je do suchych. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników.
  3. Masę wyłóż do przygotowanych papilotek (ja dawałam czubatą łyżkę ciasta na babeczkę).
  4. Przygotuj masę twarogową - wszystkie składniki umieść w jednej misce i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Nałóż masę na wierzch ciasta czekoladowego. Możesz na środku umieścić maliny.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.

 

Ciasto figowe
Orzechowa drożdżówka

Related Post