Ciasto orzechowiec
Przyprawa do piernika

Biszkopt czekoladowy

 

biszkopt kakaowy

 

Jako że dużo piekę biszkoptów, to postanowiłam przetestować przepis na biszkopt czekoladowy z Kwestii Smaku.

Na blogu jest już przepis na ciemny biszkopt i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego, ale ten przepis też jest bardzo dobry -nawet wydaje mi się, że biszkopt wychodzi tu trochę wyższy (pewnie użyta tu mąka ziemniaczana zapewnia mu większą stabilność).

Z całym sumieniem mogę polecić Wam ten biszkopt czekoladowy 🙂

Mam tylko jedną uwagę – na foremkę o średnicy 22 cm dajemy 200 g cukru – niby nie tak źle, ale gdy robiłam ten biszkopt ponownie w foremce 26 cm, to przerażało mnie użycie 400 g cukru i dałam jedynie 250 – biszkopt wyszedł idealny, więc wg mnie ilość cukru można spokojnie zmniejszyć 🙂

Biszkopt można spokojnie przekroić na trzy krążki – co zresztą widać na zdjęciach.

Ciasto jest suchawe, więc nasączanie jest raczej konieczne – przynajmniej jak dla mnie 😉

ciemny biszkopt

 

biszkopt czekoladowy

 

biszkopt-czekoladowy-7

 

biszkopt-czekoladowy-8

 

biszkopt czekoladowy

 

Biszkopt czekoladowy
 
Autor:
Składniki
  • 4 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g cukru (lub trochę mniej)
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie
  1. Białka zmiksuj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
  2. W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąką i wymieszaj na najniższych obrotach miksera, albo zmieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche).
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.

 

 

Ciasto orzechowiec
Przyprawa do piernika

Related Post