Wiśnie, wiśnie 🙂
Sorbet z czarnej porzeczki

 

Idziemy na jagody 🙂

Mąż po połażeniu po lesie za jagodami doszedł do wniosku, że cena na ryneczku jest na prawdę bardzo przyjazna 😉

Zakupił mi jagody i tym sposobem powstał ten biszkopt z jagodowym musem i jeszcze mi ich zostało trochę na przepyszny koktajl truskawko-jagodowy 🙂

A co do samego biszkoptu – to „niebo w gębie” – lekki, w ogóle nie suchy biszkopt i bardzo delikatny mus ze zmiksowanych jagód i bitej śmietany kremówki.

Ja się zakochałam w tym cieście, a moja córcia stanowi niezła konkurentkę w zjedzonych kawałkach – a nawet muszę przyznać, że mnie w tym względzie pobiła (ona jeszcze nie martwi się rozmiarem swojej talii ;)).

Proponuję biszkopt upiec wcześniej (może być dzień wcześniej), bo musi porządnie wystygnąć przed dodaniem do niego musu.

Biszkopt piekłam w foremce 24/24 cm, możecie też zrobić wersję okrągłą w tortownicy o średnicy 26 cm.

 

biszkopt z jagodowym musem4

biszkopt z jagodowym musem2

biszkopt z jagodowym musem3

biszkopt z jagodowym musem1

 

Biszkopt z jagodowym musem
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
mus:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 czubate łyżki cukru pudru do kremówki
  • około 200 g jagód
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru do jagód
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • odrobina zimnej wody do żelatyny
  • dodatkowe jagody do dekoracji
Wykonanie
biszkopt:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
  2. Obydwie mąki przesiej przez sito.
  3. Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Wyłącz mikser.
  4. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  5. Przelej ciasto do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche - nie smarowane tłuszczem).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wystudź, a następnie przetnij na dwa placki.
mus:
  1. Mniej więcej ⅔ jagód zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  2. Śmietanę kremówkę bij, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  3. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  4. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zmiksowanych jagód i całość dodaj do śmietany kremówki - krótko zmiksuj.
  5. Pozostałe jagody dodaj do musu i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Spód biszkoptu włóż znowu do foremki (załóż rant) i wyłóż na niego mus.
  7. Wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  8. Schłódź w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
  9. Przed podaniem udekoruj odrobiną jagód, albo ubitą śmietaną kremówką.
Notatki
Porcja na foremkę 24/24 cm lub 26 cm średnicy.

 

Przepis własny.

Słodkie jagodowe lato

Wiśnie, wiśnie 🙂
Sorbet z czarnej porzeczki

Related Post