Rewelacyjny przepis na biszkopt kakaowy

Zaktualizowany: 2024 16 kwietnia
biszkopt kakaowy

Przepis na kakaowy biszkopt do tortów i ciast przekładanych kremem

Dziś u mnie przepis na biszkopt z kakao, czyli przepis, który przydaje się nie raz i nie dwa. Ja go piekę bardzo często – zarówno jako podstawę tortów, jak i do różnych biszkoptowych ciast przekładanych kremem. Biszkopt kakaowy zwykle wychodzi niższy niż ten tradycyjny biały, bo kakao lekko rozbija puszystość białek. Ale odpowiednio przygotowane ciasto na biszkopt sprawi, że po upieczeniu otrzymacie idealny biszkopt czekoladowy. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić kakaowy biszkopt, który zawsze wychodzi.

Przepis na biszkopt czekoladowy do tortu i nie tylko

Jeśli potrzebujesz przepis na wysoki biszkopt czekoladowy jako podstawa tortu, albo różnych ciast przekładanych kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest on wielokrotnie wypróbowany przez wiele osób.

biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy przepis podstawowy

Wypieki Beaty
Przepis na kakaowy biszkopt idealny jako podstawa tortów i ciast z kremem.
4.04 z 54 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 270 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielości 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt kakaowy

Instrukcja
 

Jak zrobić kakaowy biszkopt

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia (jeśli używasz).
    3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż się napuszy, dodaj po trochu cukier i ciągle miksuj – gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    5 białek, 3/4 szklanki cukru, 5 żółtek
  • Wyłącz mikser.
  • Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na trzy blaty.
Notatki
Składniki podane są na tortownicę 22 cm.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 45gBiałko: 9gTłuszcz: 5.5gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe biszkopt z kakao, kakowy biszkopt
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Kakaowy biszkopt do tortu – uwagi

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł :)

Jak zrobić biszkopt kakaowy – wskazówki

Jak zrobić kakaowy biszkopt? Nic prostszego!

Ja zawsze najpierw miksuję białka z cukrem kryształem. Miksuję długo, aż białka są bardzo gęste, lśniące i białe.

Mąkę zawsze przesiewam przez sitko razem z kakao, aby były dobrze napowietrzone.

Żółtka dodaję do białek, gdy są dobrze ubite. Wtedy już mieszam je na najmniejszych obrotach miksera, albo po prostu łyżką.

Mąkę też mieszam delikatnie, tak aby nie stracić puszystości.

Biszkopt piekę w tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Boki tortownicy zostają suche – bez żadnego masła posypanego mąką czy też bułką tartą.

Po upieczeniu nigdy nim nie rzucam, ale nie bronię, jeśli ktoś lubi.

I jeszcze jedno – biszkopt do tortu piekę najczęściej przynajmniej dzień wcześniej.

Trzymam go potem w tej tortownicy i tylko zawijam folią, aby nie obsychał.

Gdy biszkopt sobie postoi lepiej się kroi i jest lepszy „w obsłudze” :)

Mam nadzieję, że te wskazówki wam pomogą!

W ten sposób przygotujecie dowolny biszkopt – biały, kakaowy, orzechowy czy też makowy.

Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu.

Problemy z biszkoptem kakaowym

I jeszcze jedna sprawa – biszkopt kakaowy nigdy nie wyjdzie wam równie wysoki jak biszkopt biały.

Kakao powoduje, że piana jest mniej stabilna, więc ciasto też mniej rośnie.

Możecie to ratować dodając płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Jak robię biszkopt na tortownicę 22 cm, to zawsze jestem w stanie przekroić go na trzy blaty, ale są one cieńsze, niż w białym biszkopcie upieczonym w tej samej foremce.

Jeśli zależy wam na wysokim biszkopcie, to proponuję zrobić go z 1,5 porcji i wydłużyć czas pieczenia. Albo upiec go w mniejszej foremce.

Polecam wam również przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.04 z 54 ocen
Postaw mi kawę
biszkopt kakaowy

Przelicznik składników na biszkopt na różne foremki

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga :)

W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły biały biszkopt – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).

Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć.

W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.

Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

Pamiętajcie też, że jeśli do biszkoptu dajecie gorzkie kakao, wtedy nie dajecie już mąki ziemniaczanej.

 

jajka

cukier

mąka

kakao

mąka ziemniaczana (zamiast kakao)

Tortownica 16 cm

2,5

90 g

70 g

20 g

25 g

Tortownica 22 cm

5

¾ szkl. (165 g)

¾ szkl. (130 g)

¼ szkl. (35 g)

¼ szkl. (50 g)

Tortownica 26 cm

7

230 g

180 g

50 g

70 g

Foremka 24/24

7,5

250 g

200 g

50 g

70 g

Foremka 26/31

10,5

350 g

275 g

70 g

100 g

Polecane przepisy na kremowe ciasta na biszkopcie czekoladowym

Zobaczcie jakie fajne ciasta można zrobić na podstawie czekoladowego biszkopta. Tutaj polecam między innymi trzy takie ciasta:

Opublikowano: 2013 13 maja

Podziel się przepisem

111 komentarzy

  1. 7d5fa95fbfbab7c23674e7964bfdfc10?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2022 22 sierpnia w 15:15- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepis jest super. Biszkopt wyszedł idealnie wilgotny i puszysty. Co zmieniłam: dodałam jedno białko więcej, nie dałam proszku do pieczenia i zamiast 2 łyżek dałam 1,5 łyżki kakao. Przepysznie wyszło. Dziękuję za ten przepis. Biszkopt kakaowy robiłam pierwszy raz.
    Jeśli komuś nie wychodzi to moja wskazówka: piana z białek u mnie po ubiciu była tak gęsta, że nie mogłam z niej wyjąć łyżki. Żółtka oraz mąkę z kakao po dodaniu małymi porcjami mieszałam ręcznie, b. delikatnie. Trzeba być cierpliwym, puszystość masy ma być zachowana.

  2. c74a6e0469e8b2f0f02b548ebe2c0996?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2022 22 kwietnia w 13:45- Odpowiedz

    Czy można do tego przepisy dodać trochę oleju, żeby biszkopt był bardziej wilgotny?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 22 kwietnia w 13:58- Odpowiedz

      Możesz dać 1-2 łyżki

  3. e139e8bcdb7fd1ed44e262856267b081?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2020 3 grudnia w 18:12- Odpowiedz

    Proporcje idealne. Robilam na tortownicę 26 cm, pięknie wyrosło, równo. Ważne jest doskonałe ubicie białek oraz końcowe delikatne mieszanie wszystkich składników. Polecam przepis, z innego już nie będę korzystać :)

    • 847a302585396a1cff0cec9800ee14d0?s=54&d=mm&r=g
      Marta 2021 28 kwietnia w 21:01- Odpowiedz

      Z tych 5 jaj pięknie psni wyrosl w takiej tortownicy ?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 29 kwietnia w 10:12- Odpowiedz

        W takiej o średnicy 22 cm.

      • e139e8bcdb7fd1ed44e262856267b081?s=54&d=mm&r=g
        Ilona 2023 16 marca w 21:23- Odpowiedz

        Robiłam z proporcji podanych na blaszkę 26cm

  4. 8b156964d82daaccf4a53041505c3f32?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2019 2 grudnia w 13:59- Odpowiedz

    WSPANIAŁY! Przepyszny, piękny, idealny! Dziękuję:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 2 grudnia w 14:53- Odpowiedz

      To ja dziękuję za taki miły komentarz :)

  5. 607d4eaec7fd008a064d8beb31ffd8f2?s=54&d=mm&r=g
    Lidka 2019 18 stycznia w 12:01- Odpowiedz

    Ten przepis to niewypał! Dziewczyny nie róbcie tego biszkoptu.!!!
    Chciałam zrobić na dużą tortownice i zrobiłam z 10 jaj – wyszedł za twardy, za niski…
    Należę do osób które często i dobrze robią ciasta, ale ten przepis to katastrofa. Nigdy więcej…!

    • 708da7132e406530ed5def028962f69a?s=54&d=mm&r=g
      2 lewe ręce 2019 23 kwietnia w 08:38- Odpowiedz

      Należę do osób, które w kuchni mają 2 lewe ręce – nie lubię kuchni ze wzajemnością. Ale zdarza się, że chcę upiec tort na urodziny dzieciom lub mężowi. Od lat robię biszkopt z tego przepisu (na 5 jajek) – wychodzi zawsze pierwsza klasa.

    • e5cc8a44ab6c1705ebe8e798b6003a2d?s=54&d=mm&r=g
      Bożena 2022 13 lipca w 21:49- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Wszystkie ciasta piekę z tych przepisów. Zawsze super wychodzą. Biszkopty też są wspaniałe. Nie korzystam z innych przepisów.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 17 lipca w 11:29- Odpowiedz

        Dziękuję bardzo Bożenko :)

  6. eba1c19fa999cdeb722ff9ca55fb80a0?s=54&d=mm&r=g
    Zelazko 2018 25 marca w 11:21- Odpowiedz

    Przepis na jasny biszkopt też nigdy mnie nie zawiódł. Piekę sporo, ale rzeczywiście do przepisu „kakaowego” podchodzę jak do jeża. Nie wiem dlaczego, ale gdy tylko do miski trafia kakao z mąką, od razu skleja mi się cała masa, opada. Jestem pewien, że to kwestia kakao (gdy jest go mniej, nie ma problemu, ale biszkopt wychodzi zdecydowanie jaśniejszy). Próbowałem już Wedla, Wawela i Decomorreno. Zwariować można :D Piękna, dobrze ubita, puszysta masa po dodaniu kakao z mąką zamienia się w klejącą breję. Niby tylko biszkopt, a potrafi człowieka zirytować. Kilka pytań pomocniczych. Czy kakao masz mocno zmieszane z mąką? Jak szybko dodajesz suche składniki do masy? Czy przesiewasz mąkę z kakao raz czy może po raz drugi dodając ją do masy? Będę wdzięczny za podpowiedź :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 25 marca w 13:17- Odpowiedz

      Co do kakao to też używam różnych – najczęściej Wedel i Deomorreno. Zawsze przesiewam go razem z mąką przez sito – najpierw na sitko trafia mąka, na wierzch kakao, a potem przesiewam – potem już razem tego nie mieszam. Dodaję do jajek w 2-3 porcjach.

    • 11d8f4c17050cb6a4c8583c7cbfc4900?s=54&d=mm&r=g
      hanna 2023 17 sierpnia w 17:40- Odpowiedz

      4 gwiazdek
      Wiele lat minęło moja odpowiedź może się nie przyda nikomu. No może ktoś będzie szukał w starych komentarzach. Biszkopt kakaowy zawsze będzie niższy. Kakao zawiera tłuszcz, który nie pozwala tak pięknie wyrosnąć jak biały biszkopt.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 17 sierpnia w 17:43- Odpowiedz

        Dobrze mówisz :)

  7. 117904047ed6fee75945a56639a900e5?s=54&d=mm&r=g
    KAsiap 2018 11 marca w 18:38- Odpowiedz

    Długo się zastanawiałam czy skorzystać z tego przepisu w którym tak wiele skrajnych opinii. Smakowo super. Jednak wyszedł bardzo niski i jak na biszkopt twardy. Tortownica 26cm dałam 7 jajek i jak na taka ilość jajek zdecydowanie za dużo mąki. No cóż… szkoda, więcej nie będę próbować bo trochę później głupio jak tort nie wygląda jak tort…i składa się ledwo z 2 warstw biszkoptu. Dodam, że trzymałam się wszystkich wskazówek z przepisu. Trudno.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 12 marca w 08:28- Odpowiedz

      To naprawdę jakiś fenomen z tym biszkoptem – albo ktoś jest zachwycony, albo nie. Sama nie wiem skąd to się bierze, bo piekłam go kilkanaście razy i zawsze mi wychodzi. Nie wiem, czemu jest za twardy – czy dałaś i zwykłą mąkę i ziemniaczaną? Bo tutaj już nie dajemy ziemniaczanej tylko samo kakao.

  8. 0614c37cab628e9b3a306997c6298ed2?s=54&d=mm&r=g
    ŻANETA 2018 9 lutego w 19:09- Odpowiedz

    Mój biszkopt właśnie wyjęłam. Wyrósł pięknie. Ja zawsze po wyjęciu z piekarnika rzucam go do góry nogami na blat i w tej pozycji stygnie. I jeszcze nie zdarzyło się by opadł. Mam nadzieję że tort na jutrzejsze urodziny mojej mamy będzie pyszny pozdrawiam serdecznie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 lutego w 19:11- Odpowiedz

      Na pewno będzie rewelacyjny

  9. 5f32bd9874759f7510e2cf163430753f?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2018 9 lutego w 18:30- Odpowiedz

    Wyszedł trochę niższy niż u pani, może to wina mąki. Jaką pani używa przenną, ale tortową czy jakąś inną?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 lutego w 19:14- Odpowiedz

      Najczęściej tortową, ale jak nie mam to daję 500

  10. 5f32bd9874759f7510e2cf163430753f?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2018 9 lutego w 12:46- Odpowiedz

    A jajka mają mieć pokojową temperaturę? I czy mąka krupczatka przenna będzie dobra? Dzisiaj chcę wypróbować pani przepis. Dziękuję.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 lutego w 14:08- Odpowiedz

      Ja robię na jajkach wyciąganych prosto w lodówki, tylko je myję porządnie w dość gorącej wodzie. Nie robiłam tego biszkoptu na krupczatce, więc nie mam pewności jak wyjdzie.

  11. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2018 24 stycznia w 13:37- Odpowiedz

    Biszkopt wyszedł dokładnie tak jak miał wyjść Czyli wysoki i jednym słowem rewelacyjny. Trudno go zepsuć

  12. 9d9072a87eb78007557063d58f212cd6?s=54&d=mm&r=g
    Piotrekk 2018 21 stycznia w 10:14- Odpowiedz

    piekny przepis, piekny biszkopt. slicznie dziekuje. zaraz biore sie z moja 9-miesieczna coreczka za dekorowanie torciku dla dziadkow

  13. 14eec24d444956f62b2258dbfec61d67?s=54&d=mm&r=g
    Klaudyna 2018 9 stycznia w 23:05- Odpowiedz

    Wyszedł fajny ale tylko raz go moglam przeciac. Ale jak na pierwszy taz to i tak dobrze

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 10 stycznia w 09:57- Odpowiedz

      Ja ten kakaowy tnę na cieńsze blaty.

  14. 14eec24d444956f62b2258dbfec61d67?s=54&d=mm&r=g
    Klaudyna 2018 9 stycznia w 19:22- Odpowiedz

    A trzeba nim rzucac na podloge?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 stycznia w 20:42- Odpowiedz

      Ja nie rzucam ;)

  15. 14eec24d444956f62b2258dbfec61d67?s=54&d=mm&r=g
    Klaudyna 2018 6 stycznia w 18:08- Odpowiedz

    Na 180 stopni z termoobiegiem czy bez?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 6 stycznia w 19:09- Odpowiedz

      Bez termoobiegu, jak z termo to na 170 stopni :)

  16. ca0cecd2543e2ea2ad95f1234dbdda37?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2017 21 września w 19:36- Odpowiedz

    Ciasto niskie, twarde, suche. Szkoda produktów na ten przepis :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 21 września w 20:59- Odpowiedz

      :( szkoda, że nie wyszło, ja piekę biszkopt kakaowy z tego przepisu kilka razy w roku i nigdy nie miałam z nim problemów – może następnym razem wypróbuj drugi przepis na biszkopt kakaowy – jest chyba prostszy w „obsłudze” – https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-czekoladowy/ Mogę również polecić czekoladowy biszkopt królowej Wiktorii – https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowy-biszkopt-wiktorii/ ten jest robiony z masłem – pozdrawiam Beata

  17. 2271cf79051c408d14bbdee979a72d3f?s=54&d=mm&r=g
    Kamila Pytlik 2017 28 lipca w 13:52- Odpowiedz

    wyszedł piękny i wysoki <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 28 lipca w 13:57- Odpowiedz

      super :)

  18. 5bcaaf77efc89427c82ac6347cde8bce?s=54&d=mm&r=g
    Dawid Krawczyk 2017 1 lipca w 11:07- Odpowiedz

    czy jak robi się biszkopt czy muszą być jaja wiejskie czy mg być zwykłe bo zawsze sie nad tym zastanawiałem????

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 10 lipca w 13:18- Odpowiedz

      Oczywiście, że nie :D

  19. Biszkopt czekoladowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 09:37- Odpowiedz

    […] blogu jest już przepis na ciemny biszkopt i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego, ale ten przepis też jest bardzo dobry -nawet wydaje mi […]

  20. af831276f196c470f22263a0cf99861f?s=54&d=mm&r=g
    MW 2017 4 lutego w 20:03- Odpowiedz

    Robiłam juz wiele razy biszkopt jasny i za każdym razem mi wychodził. Kiedy po raz pierwszy zdecydowałam się zrobic z kakao zajrzałam tutaj. Zdziwiła mnie gramatura gdyż ja używam o wiele mniej mąki i cukru ale stwierdziłam że może z kakao jest inaczej. Niestety ciasto gęste i nie wyrosło. Dodałam też proszek do pieczenia…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 4 lutego w 21:54- Odpowiedz

      To fakt, że ten biszkopt wychodzi niższy niż „biały”, ale ciasta nigdy nie miałam gęstego. Proponuję Ci przetestowanie tego przepisu https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-czekoladowy/ – tutaj ciasto jest delikatniejsze, bo jest mniej mąki i kakao, dodaje się też mąkę ziemniaczaną – mam wrażenie, że ten przepis jest mniej kapryśny :)

  21. d7794f50cc5920936eb706a5f2a6bf5f?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2017 18 stycznia w 08:51- Odpowiedz

    Witam. Chciałabym upiec dwa oddzielne blaty tego biszkoptu na blaszce 32/38 , czy wystarczy jak każda porcję zwiększę o połowę czy muszę więcej? Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 18 stycznia w 09:43- Odpowiedz

      Bezpieczniej będzie zrobić z podwójnej porcji.

  22. 1057106bfcc27498be2332a385aada8c?s=54&d=mm&r=g
    Aga Górniok 2017 10 stycznia w 11:28- Odpowiedz

    właśnie robię biszkopt :) na jakim programie piec? góra, góra dół, termoobieg? Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 10 stycznia w 12:47- Odpowiedz

      Ja zwykle piekę na termoobiegu i temperaturze 170 stopni

  23. 9cce3b918d85066961498ef78a0076bc?s=54&d=mm&r=g
    Iwona Żuk 2016 27 października w 18:16- Odpowiedz

    Robię ten biszkopt od lat. W moim przepisie różnica jest tylko taka, że biorę 4 jajka i na każde jajko łyżkę zimnej wody. Tę wodę dodaje do białek w momencie miksowania już ubitej piany z cukrem. Ponieważ używam zawsze kryształu -lepiej się rozpuszcza, a ciasto jest później odpowiednio wilgotne. Jest to ciasto niezawodne. Nie zdarzyło mi się, żeby opadło, albo nie wyszło, mimo mojego fanaberyjnego piekarnika. Oczywiście, podczas pieczenia biszkoptu piekarnika się nie otwiera. Można to zrobić już pod sam koniec, żeby się upewnić, że faktycznie upieczone. Ale przy tym cieście nawet nie trzeba – upieczone odstaje lekko od brzegów foremki. Co ciekawe – nigdy się nie klei do formy.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 28 października w 09:01- Odpowiedz

      Ciekawy patent z tą wodą – wcześniej się z tym nie spotkałam :)

  24. 29aba5573ae9e89b7118e7d462880636?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2016 11 października w 13:09- Odpowiedz

    mam tortownicę 30 cm, proporcje: 9 jajek, 295 g cukru, 230 g mąki i 65 g kakao będą dobre????

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 11 października w 13:42- Odpowiedz

      Powinno być ok, możesz najwyżej na wszelki wypadek zrobić podwójną porcję – z 10 jajek :)

  25. 955c24f3ac49fc2123b11a9057b9f36b?s=54&d=mm&r=g
    sandra 2016 14 września w 22:54- Odpowiedz

    te proporcje Moja Mama w swoim notatniku miala, biszkopt idealny, lepszego dotychczas nie poznalam, jak komus opada to radze nie otwierac piekarnika podczas pieczenia, jezeli nie wyrasta to wine ponosi wykonawca przepisu , a nie przepis , przepis jest idealny

    • 955c24f3ac49fc2123b11a9057b9f36b?s=54&d=mm&r=g
      sandra 2016 14 września w 22:59- Odpowiedz

      wykonawca, a nie przepis (mala poprawka)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 16 września w 10:39- Odpowiedz

      a dziękuję :)

  26. 7c5d9b9ea5503593774948f57a79c380?s=54&d=mm&r=g
    anka 2016 18 lipca w 16:29- Odpowiedz

    Już 4 razy korzystałam z takiego przepisu i zawsze wychodzi Ja robię rzucany a czy ten czekoladowy biszkopt też można rzucać? Tak poza tym SUPER blog

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 18 lipca w 16:40- Odpowiedz

      Ja swoich nie rzucam, ale jak najbardziej możesz nim rzucać :)

  27. 456b03b7143c008e99205c2dcca1486a?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2016 29 czerwca w 10:18- Odpowiedz

    Witam a ja mam pytanie bo ten przelicznik foremek u mnie cos nie działa a chciałam zrobic ten biszkopt kakaowy tylko w foremce prostokątnej 26na40 i nie wiem jakie proporcje składników

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 29 czerwca w 11:59- Odpowiedz

      Biszkopt czekoladowy mniej wyrasta, to bym na twoim miejscu zrobiła potrójną porcję :) – jeśli chcesz wysoki tort – jeśli niższy, to wystarczy 2,5 porcji (przy połówkach daję samo żółtko, bez jednego białka).

  28. e0fa513e5b19d385e66d1f5b8bbaf089?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2016 24 czerwca w 10:27- Odpowiedz

    A ile piec jeśli mam stary piekarnik bez stopni Celsjusza? ;) niestety zwykły się zepsuł i muszę upiec w takim;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 24 czerwca w 10:56- Odpowiedz

      a nie masz tam termometru aby włożyć do środka? Są takie piekarnicze. Bez tego tylko na wyczucie i weryfikując patyczkiem aby nie było mokry.

  29. d0b5db5383b5150239ee91000eb2571e?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2016 24 kwietnia w 11:40- Odpowiedz

    Witam przepis super pierwszy raz robiłam i wyszedł .mam jednak pytanko chciałabym zrobić z tego samego przepisu ten biszkopt tylko jasny co mogę dodać zamiast kakao

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 24 kwietnia w 14:58- Odpowiedz

      W przepisie na biszkopt kakaowy jest taka tabelka z przeliczeniem ilości składników na różne foremki i jest tam również uwzględniony biszkopt biały – ale tak na szybko, to kakao zastąp mąką ziemniaczaną :)

  30. 2515a5b01117cfc8d243a750155565b1?s=54&d=mm&r=g
    magda 2016 7 kwietnia w 23:19- Odpowiedz

    Hmmm przepis wydawał się prosty ale ciasto wyszło mi bardzo gęste. Robiłam wszystko z wagą żeby wyszedł perfekcyjny. Ale wyszedł ciężki, gesty i niski. Musze upiec jeszcze jeden bo tort będzie płaski. Ale ogólnie smaczny.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 7 kwietnia w 23:33- Odpowiedz

      Jaką mąkę użyłaś? Piana z bialek musi być bardzo mocno ubita – tutaj można ubijać długo bo nie ma niebezpieczeństwa zważenia masy :) Jeżeli obawiasz się ponownie, że nie wyrośnie, to dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  31. 9a4a10d0f069958d30b68d546f84c80c?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2016 31 marca w 22:13- Odpowiedz

    Wspaniały przepis…..biszkopt jak marzenie. Dziękuję za wspaniały przepis

  32. acd7dfb5074b7005dce2229b3ac6788e?s=54&d=mm&r=g
    martyska 2016 31 marca w 21:06- Odpowiedz

    co za lipny przepis najgorszy jaki robiłam zawsze wychodził średni, ale ten to dno niski musiałam upiec dwa!!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 31 marca w 21:09- Odpowiedz

      Przykro mi, że Ci się nie udał. Mnie jeszcze nigdy nie zawiódł a robię go często.

  33. 3fdd9d4c6a176ec116701495a0dcf2c5?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2016 11 marca w 14:02- Odpowiedz

    własnie zrobiłam, według przepisu na blaszkę 26/31. REWELACJA! MOJ PIERWSZY BISZKOPT!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 11 marca w 14:22- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy :)

  34. e77b647d639674f08f1b6942ce39282d?s=54&d=mm&r=g
    Karola 2016 2 marca w 11:52- Odpowiedz

    Super Przepis! łatwy i szybki ;) po raz pierwszy w życiu robiłam biszkopt i wyszedł idealnie <3 dziękuję <3

  35. 1deccf92fb1e89dd9724fcec4debc3a1?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2016 29 stycznia w 21:51- Odpowiedz

    Ponownie wyprobowany jasny super ale z.ciemnym mam zawsze problem z wymieszaniem mąki z bialkami masakra zawsze.nie domieszam :| ma pani na to jakiś sppsob żeby szybko i dobrze wymieszać mąkę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 30 stycznia w 13:43- Odpowiedz

      Ja zawsze mieszam ruzgą (taka inna trzepaczka). Nigdy nie miałam takiego problemu :(

  36. fad69303c6018cf274d4fa229e370324?s=54&d=mm&r=g
    Karola 2016 25 stycznia w 18:09- Odpowiedz

    Jakie powinny być porcję na tortownice 24cm?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 stycznia w 18:17- Odpowiedz

      skorzystaj z przelicznika na mojej stronie https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/ :) na 24 cm pomnóż składniki przez współczynnik 1,20

  37. a349ce018ff1ad233bacb8a8cdc27072?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2015 23 grudnia w 11:40- Odpowiedz

    Pierwszy raz robiłam biszkopt bez proszku do pieczenia. Wyszedł piękny i duży :-) Jestem mega zadowolona i na pewno odwiedzę pani bloga nie raz :-) Dziękuję ! :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 23 grudnia w 12:01- Odpowiedz

      Super. Bardzo się cieszę :)

  38. e18374cbe8389a32f66fad2beaa9e55f?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2015 18 grudnia w 21:12- Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam według przepisu na tortownicę 26cm, starannie i według instrukcji i wyszedł idealny! Polecam. :)

  39. 901a7c923bf9d1118dd1f27120739e0f?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2015 6 grudnia w 13:12- Odpowiedz

    Fantastyczny szczerze polecam!

  40. 56720eab52dab7981ccbcecc26b8a110?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2015 27 listopada w 21:29- Odpowiedz

    wyszedł mi niziutki niestety (na 26cm) :( jakbym chciała dorabiać jeszcze jeden, żeby mieć 3 warstwę to z ilu składników powinnam zrobić żeby było dobrze? Proporcje jak na 22cm?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 27 listopada w 21:33- Odpowiedz

      Porcja na 22 może być za wysoka (chyba że będziesz miała co zrobić z nadwyżką :)), raczej bym zrobiła porcję na 16 cm – ewentualnie dać całe 3 jajka (zamiast 2,5) i dodała trochę więcej mąki i kakao.

  41. 620e322aed570ef0d74c56873a72f850?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2015 23 listopada w 23:58- Odpowiedz

    Przepis zapiszę sobie do przetestowania, ostatnie 2 moje torty okazały się klapą… za każdym razem coś mi w nich nie wyszło :)

  42. fbf55ec0b7bb8f8f8cc6341253eb1c1d?s=54&d=mm&r=g
    Wiolka 2015 14 listopada w 23:45- Odpowiedz

    A jak dla mnie to pierwszy biszkopt udany właśnie z przepisu Pani Beaty DZIĘKUJE

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 16 listopada w 14:29- Odpowiedz

      Super :) cieszę się, że przepis się przydał :) pozdrawiam, Beata

  43. 601bd96d179a802c1acb2392da0a2321?s=54&d=mm&r=g
    Wiesia. 2015 23 października w 13:44- Odpowiedz

    Biszkopt ok.Nawet mój złośliwy piekarnik go nie zepsuł.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 23 października w 14:38- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  44. 1deccf92fb1e89dd9724fcec4debc3a1?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2015 9 października w 10:03- Odpowiedz

    Ciemny wyszedł super a biały też by wyszedł gdym dla zasady nie rzuciła o podłogę jak to zawsze robię i po upadku dol się zrobił na środku a po przekrojeniu zakalec :-) ale jutro spróbuję jeszcze raz tym razem bez rzucania:-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 października w 15:20- Odpowiedz

      Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio rzucałam biszkoptem. Żaden z przepisu z bloga tego nie wymagał :)

  45. 93ec023bf697095ed65d0036c9b42d85?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2015 4 września w 22:03- Odpowiedz

    Wyszedł i to bardzo wysoki. Pierwszy raz robilam biszkopt bez proszku do pieczenia!:))
    Jest miekki i bardzo dobrze wypieczony.
    Najlepsze jest to że wlewajac masę do foremki nie wyrownalam powierzchni myslac ze pod wplywem grawitacji sama sie wyrowna. Biszkopt wyrosl dokladnie taki jak go wlalam do foremki:))
    Dodalam bita smietane i byl dzis tort dla mojego syna na 7dme urodziny:))
    Dziekuje bardzo za super przepis;))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 5 września w 10:34- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że biszkopt i tort się udał :)

  46. bed91e62c4dd581d6ad7022f293354e2?s=54&d=mm&r=g
    Agonka 2015 31 lipca w 09:09- Odpowiedz

    Super przepis! Banalnie prosty, ale genialny!!!
    Zrobiłam z malinami na otwarcie pracowni ślubnej i zniknął tak szybko jak się tam pojawił :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 31 lipca w 10:24- Odpowiedz

      Super – bardzo się cieszę :D

  47. 3ac41a88f0fb8a3378b5f47453c890cc?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2015 24 lipca w 22:17- Odpowiedz

    Niestety nie udało się. Biszkop urósł ale wewnątrz miał dziury także najniższą warstwa nie nadawała się do użycia. Może to kwestia piekarnika. Spróbuje jeszcze raz kiedyś.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 25 lipca w 14:54- Odpowiedz

      Mi się czasami trafiają dziury w miejscu, gdzie słabiej rozprowadziła się piana z białek – zostały kawałki samej piany. Może u ciebie było podobnie.

  48. 0b1337d409f1ade16fe6fcf4c41f6ced?s=54&d=mm&r=g
    jola 2015 16 lipca w 17:48- Odpowiedz

    super przepis ,wyroslo ciato pieknie ,teraz czekam az ostygnie i biore sie do strojenia torcika:) dzieki i pozd

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 16 lipca w 23:55- Odpowiedz

      Cieszę się, że biszkopcik się udał :)

  49. aeae82ad3a0c47c8ba407e99da2d3801?s=54&d=mm&r=g
    ewelina 2015 18 kwietnia w 11:44- Odpowiedz

    A czy biszkopt z 5 jaj w foremce 21 cm nie wykipi ?:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 18 kwietnia w 11:59- Odpowiedz

      może wyrosnąć ponad foremkę ale nie wypłynie. Ważne aby dobrze ubić pianę i ciasto było „sztywne” :)

  50. 9820881a31001d8b04d5b685b2d71bfc?s=54&d=mm&r=g
    olka 2015 10 stycznia w 21:16- Odpowiedz

    no niestety ale mi też ten biszkopt nie udał się , jest niski

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 stycznia w 11:14- Odpowiedz

      Mi zawsze wychodzi taki, że mogę pokroić na trzy blaty. Może to kwestia ubicia jajek – ja zawsze najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, potem dopiero dosypuję po trochu cukier i miksuję, aż cały się rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca – tak samo robię białka na bezę. Gdy białka są porządnie ubite, to biszkopt zawsze jest wysoki (biały biszkopt wychodzi wyższy od tego kakaowego, ale jak pisałam wcześniej – zawsze mogę go przekroić na trzy blaty – biały czasami nawet na cztery).

  51. Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 24 marca w 07:23- Odpowiedz

    […] Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj. […]

  52. 7d2daf4ad2a4690089b619d293e6c38a?s=54&d=mm&r=g
    Danuta 2014 7 stycznia w 17:31- Odpowiedz

    bienie tortu – jakoś wykombinuję. Raczej już nie skorzysta z tego przepisu :(Robiłam ten biszkopt po raz pierwszy – na tortownicę 26 cm i niestety nie wyszedł. Nie urósł prawie nic. Trudno , będą dwie części tylko do wykorzystania na zrobienie tortu. Raczej nie skorzystam już z tego przepisu :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 7 stycznia w 18:40- Odpowiedz

      Szkoda, ze nie wyszedl :( Ja biszkopty pieke bardzo czesto i jeszcze mnie ten przepis nie zawiodl.

  53. ?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra Schlusche 2013 13 września w 11:01- Odpowiedz

    A proszek do pieczenia

  54. 52e487d1c1ab46f01a9fa8db5443007d?s=54&d=mm&r=g
    Marzena 2013 19 lipca w 19:28- Odpowiedz

    Ślicznie dziękuję :)

  55. 52e487d1c1ab46f01a9fa8db5443007d?s=54&d=mm&r=g
    Marzena 2013 19 lipca w 18:49- Odpowiedz

    Witam, mam pytanie. Mam blaszkę 30/30 cm kwadrat, czy proporcja na 10,5 jajka mi starczy aby zrobić biszkopt na trzy blaty ? Pozdrawiam serdecznie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 19 lipca w 19:03- Odpowiedz

      Powinno wystarczyć, ale możesz dla pewności dać całe 11 jajek i dołożyć ze dwie łyżki mąki.

  56. 7985528183e56d28584f03021f900190?s=54&d=mm&r=g
    mona 2013 24 maja w 09:27- Odpowiedz

    2,5 jajka? a nie można dac 3?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 24 maja w 09:39- Odpowiedz

      Ja daje dwa jajka i jedno zoltko. Jak dasz trzy jajka, to musisz dac wiecej maki, bo ciasto moze byc za plynne.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy