Lody truskawkowe z mascarpone
Puszyste bułki pełnoziarniste

Dziś będzie bombowo 🙂

Bomba truskawkowa, to rodzaj deseru/ciasta podawanego na zimno i mającego kulisty (a w zasadzie półkulisty) kształt.

Do jej przygotowania będziecie potrzebować biszkopty, jogurt, śmietankę i truskawki, a i jeszcze miskę 🙂

Nasączone biszkopty układa się w misce, środek wypełnia masą, a potem wszystko razem schładza – i to w cale nie jest jakoś specjalnie trudne i czasochłonne 🙂

Ja moją bombę przygotowałam z dodatkiem bazylii, która rewelacyjnie komponuje się z truskawkami i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia (jeśli Wam zasmakujcie, to koniecznie przygotujcie sobie również bazyliową drożdżówkę z truskawkami :)).

 

bomba truskawkowa_2

bomba truskawkowa_3

bomba truskawkowa_5

bomba truskawkowa_4

bomba truskawkowa_6

 

Bomba truskawkowa
 
Autor:
Składniki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie ekstrakt z wanilii)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 150-200 g podłużnych biszkoptów
  • około 200-300 ml soku jabłkowego, albo lekko osłodzonej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny (lekko czubate)
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • około 300 g truskawek pokrojonych na małe kawałki
  • mała garść posiekanych świeżych liści bazylii
Wykonanie
  1. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyjmij nasionka, przełóż laskę i nasionka do rondelka, wlej śmietanę kremówkę i podgrzej.
  2. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmij rondel z palnika, dodaj cukier puder i zamieszaj (laskę wyjmij i wyrzuć).
  3. Śmietanę ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  4. Miskę o pojemności 1,5 - 2 l wyłóż folią spożywczą.
  5. Biszkopty maczaj w soku i wyłóż nimi boki oraz spód miski.
  6. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  7. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (trochę powyżej poziomu żelatyny) i gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.
  8. Do żelatyny dodaj łyżkę jogurtu i dokładnie wymieszaj, mieszankę dodaj do pozostałego jogurtu i dokładnie wymieszaj.
  9. Dodaj jogurt do bitej śmietany i krótko zmiksuj razem.
  10. Dodaj truskawki i bazylię do masy i delikatnie wymieszaj.
  11. Wyłóż masę na biszkopty (możesz też ułożyć warstwę biszkoptów na wierzchu masy - tych już nie namaczaj).
  12. Schłódź całość przez kilka godzin w lodówce.

 

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z 3 numeru „Apetyt”.

Lody truskawkowe z mascarpone
Puszyste bułki pełnoziarniste

Related Post