Czarnoleska beza 🙂
Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią

Pierwszy raz Brown Derby Cake zobaczyłam w programie „Słodki biznes” Buddy’ego Valastro i zaraz następnego dnia zaczęłam szukać przepisu w sieci 🙂

Widziałam kilka wersji tego deseru, ale w końcu zdecydowałam się na przepis podany na stronie evabakes.blogspot.com (autorka bloga posiłkowała się przepisem podanym na youtube przez Crumb Bossa).

Oczywiście trochę pozmieniałam sposób pieczenia – oryginalnie pieczone jest w trzech oddzielnych tortownicach o wielkości 20 cm (a u Evy  nawet w tortownicach 25 cm).

Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe i raczej mało słodkie (mimo dużej ilości owoców), więc jeśli lubicie słodsze ciasta, to dodajcie więcej cukru.

Oryginalnie do torcika dodawane są świeże truskawki, banany i brzoskwinie. Niektórzy dodają jeszcze ananasa i gruszki z puszki. Dostanie teraz w Polsce dobrych świeżych truskawek graniczy z cudem, więc użyłam truskawek z puszki (są słodsze od truskawek mrożonych). Proponuję, aby banana po pokrojeniu skropić sokiem z cytryny – wtedy nie będzie czarniał.

Wielkość tortownicy możecie właście wybrać sami – może być ona od 20 do 26 cm – wtedy warstwy ciasta będą po prostu cieńsze.

Jestem wielką zwolenniczką nasączania ciast i to też oczywiście porządnie nasączyłam sokiem z brzoskwiń (myślę, że to dużo dało :)).

brown derby cake1

brown derby cake

brown derby cake3

brown derby cake4

 

Brown Derby Cake
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 1 szklanka gorzkiego kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 240 g masła
  • 2 i ¼ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 180 g maślanki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny (albo pół łyżeczki cream of tartar)
  • świeże truskawki (albo z puszki)
  • 1 banan pokrojony na plasterki i spryskany sokiem z cytryny
  • brzoskwinie z puszki
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Zmieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z masłem. Dodaj maślankę i wanilię.
  2. Przelej masę do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto pieczesz w kilku tortownicach, to skróć czas pieczenia. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
przygotowanie kremu:
  1. Przygotuj żelatynę - rozpuść łyżkę żelatyny w ¼ szklanki zimnej wody, odstaw na około 5 minut do napęcznienia. Podgrzej żelatynę w mikrofalówce prezz około 10 sekund.
  2. Zmiksuj śmietanę kremówkę, powoli dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj łyżkę rozpuszczonej żalatyny (albo cream of tartar).
  3. Ciasto podziel na trzy części (jedna może być cieńsza od dwóch pozostałych). Połóż jeden blat ciasta na talerzu. Nasącz go i wyłóż pokrojone owoce. Na ich wierzch wyłóż połowę śmietany kremówki. Przykryj drugim blatem ciasta, który również nasącz. Pozostałą kremówką obłóż ciasto dookoła.
  4. Pozostały blat rozdrobnij na okruszki i obsyp ciasto.

Czarnoleska beza 🙂
Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią

Related Post