Biszkopt - przepis podstawowy
Strucla z makiem

Święta Wielkanocne już za pasem, więc dziś proponuję coś niezwykłego – pyszne brownies upieczone w wydmuszce z jajka 🙂 Muszę przyznać, że jest z tym sporo zabawy, ale efekt jest tego warty 🙂 A rodzinie na pewno „opadną szczęki” jak rozbiją skorupkę jajka 🙂

Najpierw musimy pozbierać około 12-16 wydmuszek z jajek (ilość zależy od wielkości jajek), co przy świątecznym pieczeniu nie powinno być takie trudne, a potem możemy przystąpić do pieczenia naszych brownies 🙂

Inspirację znalazłam w magazynie kuchnia 🙂

 

 

 

Brownie w skorupce jajka
 
Autor:
Składniki
wydmuszki:
  • 12 jajek
  • olej słonecznikowy do natłuszczenia
ciasto:
  • 2 tabliczki (20 dag) deserowej (posiekanej) czekolady
  • 12 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki naturalnego kakao
Wykonanie
wykonanie wydmuszek:
  1. W skorupce każdego jajka nawiercamy korkociągiem otworek. Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka worka cukierniczego.
  2. Do środka jajka wkładamy wykałaczkę i mieszamy, aby połączyć żółtko z białkiem. Wylewamy zawartość skorupek do miseczki.
  3. Dokładnie płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do
  4. solanki (10 dag soli na litr wody) i pozostawiamy na 30 minut - słona
  5. woda powinna wypełnić skorupki.
  6. Jeszcze raz płuczemy skorupki w zimnej wodzie, ustawiamy je otworem do dołu na papierowym ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną.
  7. Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i tak długo potrząsamy, aż wnętrze skorupki pokryje się tłuszczem.
  8. Wylewamy resztki oleju.
wykonanie brownie:
  1. Mieszając, roztapiamy na parze czekoladę z masłem.
  2. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy
  3. lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy.
  4. Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę.
  5. Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffinki, wyłożonych folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, dziurką do góry.
  6. Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta, sięgającą do ¾ wysokości - to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, jajko po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo - ciasto wyleje się na skorupkę (z tym sobie poradzimy, wycierając skorupki wilgotną ściereczką), ciasto trochę rośnie przy pieczeniu, więc nie należy przesadzać z jego ilością w skorupce.
  7. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skorupek, a potem zjadamy czekoladowe jajka.
  9. Żeby jajka wyglądały bardziej przekonywująco możemy je ozdobić podobnie jak pisanki (oczywiście nie metodą na zanurzanie w barwniku :)).
  10. Ja do pomalowania użyłam farby metaliczne, które nakłada się rękawicą foliową na jajko, a następnie obkleja je srebrną folią.

 

Zapraszam do spróbowania 🙂

Biszkopt - przepis podstawowy
Strucla z makiem

Related Post