Reklama


Brownie z nutellą

Brownie z nutellą

 

ciasto czekoladowe z nutellą

 

Przepis na brownie z nutellą i orzechami laskowymi pochodzi z książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast”.

W książce jest wiele ciekawych przepisów, ale ten do mnie najbardziej przylgnął – może dlatego, że to brownie robi się bardzo podobnie jak moje ulubione babeczki czekoladowe 😀 Do babeczek również używam dużej ilości gorzkiej czekolady rozpuszczonej z masłem, więc wiedziałam, że to ciasto czekoladowe będzie mi bardzo smakować.

Do tego brownie z nutellą używacie niewielkiej ilości mąki, więc ciasto nie jest tak ciężkie jak zwykle są brawnie, jest za to aksamitny od czekolady i chrupiący dzięki orzechom laskowym.

Wierzch ciasta polałam lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym (typ nutelli) – nie musicie używać oryginalnego produktu – użyjcie swój ulubiony, albo nawet domowy krem czekoladowy.

Ciasto długo zachowuje świeżość, więc może poleżeć – o ile w ogóle dacie mu szansę leżeć 🙂

Swoje brownie upiekłam w foremce o wielkości 24/24 cm.

Wypróbujcie też przepis na tiramisu brownie albo na snickers brownie.

 

brownie z orzechami leśnymi

 

proste ciasto czekoladowe

 

ciasto czekoladowe z orzechami

 

ciasto czekoladowe

 

brownie z nutellą

 

Brownie z nutellą
 
Autor:
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem - ja pogrzałam całość w mikrofalówce - możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Odstaw czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę z masłem oraz mąkę - krótko zmiksuj.
  4. Orzechy posiekaj - mniej więcej ⅔ wmieszaj do ciasta.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości około 24/24 cm.
  6. Wierzch ciasta polej lekko pogrzaną (można pogrzać w mikrofalówce) nutellą (będzie łatwiej ją nałożyć), posyp pozostałymi orzechami.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.

 

łatwe ciasto czekoladowe

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: