Reklama


Brzoskwiniowy sernik na zimno

Domowy hummus
Ciasto wiewiórka fit

Brzoskwiniowy sernik na zimno

 

brzoskwiniowy sernik na zimno

 

Brzoskwiniowy sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję 😀

Serniczek zrobiłam na bazie twarogu z wiaderka, dodałam do niego brzoskwinie z puszki i syrop z tych brzoskwiń.

Na spód dałam biszkopty, które również lekko nasączyłam syropem z brzoskwiń.

Potem jeszcze trochę brzoskwiń (żeby nie było za mało) i oczywiście galaretka 🙂

Ciasto wyszło pyszne, lekkie i orzeźwiające 🙂

A że przygotowałam je w mniejszej foremce, to spokojnie mógł robić za torcik.

Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis – na pewno się uda 🙂

Użyjcie tylko dobrej jakości ser z wiaderka (ma być gęsty, jeśli jest bardziej wodnisty, to dodajcie więcej żelatyny).

 

sernik z galaretką

 

sernik na zimno z brzoskwiniami

 

sernik z brzoskwiniami

 

sernik na zimno

 

brzoskwiniowy sernik na zimno

 

brzoskwiniowy sernik na zimno

 

sernik brzoskwiniowy

 

sernik na zimno

 

Brzoskwiniowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
  • 750 g twarogu z wiaderka (dobrego, gęstego)
  • 150 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny (jeśli twaróg jest wodnisty, to daj 2 więcej)
  • około 6 łyżek zimnej wody (tyle, aby zakryć żelatynę)
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • brzoskwinie z puszki
  • 75 ml syropu z brzoskwiń
  • sok z połowy cytryny
  • biszkopty
  • galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.
  2. Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.
  3. Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.
  4. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  5. Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
  6. Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  7. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.
  8. Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
  9. Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
  10. Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłódź w lodówce aż galaretka się zetnie.

 

Domowy hummus
Ciasto wiewiórka fit

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: