Ciasto czekoladowo-bananowe
Tiramisu brownie

budyń waniliowy z czekoladą_5

Moje dzieci (zresztą ja również) bardzo lubią budyń 🙂

Zwykle robię go im „z torebki” – bo szybciej i wygodniej.

Ale nie wiem, czy wiecie, że możecie samodzielnie przygotować budyń w domu i nie zajmie to Wam wiele więcej czasu 🙂

Do tego taki domowy budyń jest o wiele smaczniejszy niż ten z torebki – aromatyzowany różnymi chemicznymi składnikami.

W domu możecie użyć prawdziwej wanilii, ekstraktu waniliowego lub cukru aromatyzowanego wanilią (wystarczy do słoika z cukrem włożyć 1-2 laski wanilii i po około tygodniu będziecie mieć pięknie pachnący cukier – możecie go dodatkowo zmielić razem z tą wanilią :)).

Ja do swojego budyniu oprócz wanilii dodałam białą czekoladę – mówię Wam – budyń wyszedł mega pyszny 🙂

budyń waniliowy z czekoladą_1

budyń waniliowy z czekoladą_3

budyń waniliowy z czekoladą_4

 

Budyń waniliowy z czekoladą
 
Autor:
Składniki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru (może być aromatyzowany wanilią)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka wyciągnięte z połowy laski wanilii)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 60 g dobrej białej czekolady
Wykonanie
  1. Zagotuj mniej więcej ¾ mleka - część pozostaw (jeśli używasz laskę wanilii to zagotuj ją razem z mlekiem, a gdy zmięknie, to wyjmij z niej nasionka i dodaj do mleka).
  2. W miseczce zmieszaj razem cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i żółtka, dodaj odlane mleko i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  3. Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj aby budyń się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem.
  5. Dodaj czekoladę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż budyń do przygotowanych miseczek.

 

Ciasto czekoladowo-bananowe
Tiramisu brownie

Related Post