Budyniowe placuszki

Zaktualizowany: 2024 7 lutego
placuszki budyniowe

Przepis na proste i pyszne budyniowe placuszki z kawałkami jabłek

Placki budyniowe z kawałkami jabłek to pyszna i prosta do przygotowania przekąska lub deser. Składają się z placków z dodatkiem proszku budyniowego, do której dodaje się kawałki jabłek, a następnie smaży na patelni. Podaj je posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionego dżemu. Placuszki z budyniem będą idealne na śniadanie, podwieczorek lub wieczorną przekąskę. Szczególnie zasmakują dzieciom – spróbujcie koniecznie!

placki budyniowe

PRZEPIS na budyniowe placuszki z jabłkami krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie placuszki smażone z kawałkami jabłek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

placuszki budyniowe

Budyniowe placuszki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne racuchy budyniowe z budyniem waniliowym.
4.22 z 57 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Placki
Porcje 4
Kalorie 150 kcal
Składniki

składniki na placuszki budyniowe

  • 275 g mąki pszennej (typ 450-500)
  • 1 opakowanie budyniu (40 g – np. waniliowy, śmietankowy, malinowy – u mnie bez cukru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru ((ja dałam w połowie cukier z wanilią))
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 375 g jogurtu naturalnego (takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki – trochę ponad 1,5 szklanki)
  • 2 duże jabłka ( pokrojone w dość drobną kostkę)
  • mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto będzie za gęste)
Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki budyniowe krok po kroku

  • Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    275 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj – jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
    2 jajka, 375 g jogurtu naturalnego, mleko
  • Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
    2 duże jabłka
  • Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
  • Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 150kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 2gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe placki z budyniem, placuszki z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki budyniowe

Placki na budyniu – uwagi

Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również. Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad. Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku. Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)

Jak zrobić budyniowe placuszki – wskazówki

Samo przygotowanie placuszków jest bardzo proste i szybkie – ciasto na placki możecie zrobić nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać suche składniki i połączyć je z mokrymi. Wtedy dodajemy do ciasta na placuszki jabłka. Ja jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka. Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki. Jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)

Jaki budyń do placuszków?

Ja polecam tu budyń bez cukru – dodajemy do ciasta trochę cukru, więc budyń nie musi być słodzony. Używamy oczywiście takie duże opakowanie budyniu – na pół litra mleka. Budyń dodajemy do ciasta na placki jako proszek – nie gotujecie go wcześniej! Co do smaku, to polecam waniliowy albo śmietankowy, ale możecie oczywiście poeksperymentować z innymi smakami.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do usmażenia tych placuszków z budyniem – ja je uwielbiam! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem). Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.

Zachęcam was do usmażenia tych budyniowych placuszków i podzielenia się opinią. Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.22 z 57 ocen
Postaw mi kawę

I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).

budyniowe placuszki placuszki z budyniem
budyniowe placuszki na śniadanie z jabłkami budyniowe placki z jabłkami

Inspiracja – I love bake.

Polecane przepisy na placki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie placuszki idealne na śniadanie, przekąskę lub nawet deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 1 marca