Reklama


Bułeczki gryczane

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana
Ciasto z twarogiem i malinami

Bułeczki gryczane

 

bułeczki z mąki gryczanej

 

Bułeczki gryczane upiekłam specjalnie jako podstawę do kanapki z pulled pork.

Chciałam podać wieprzowinę z jakimiś fajnymi i zdrowymi bułkami 🙂

Dlatego bułki na zdjęciach są bardziej płaskie – za to o sporej średnicy (jakieś 12 cm).

Jeśli szukacie bułeczek idealnych na kanapki, to właśnie takie będą super, ale jeśli wolicie puszyste pieczywo, to bułeczek nie spłaszczajcie przed pieczeniem, tylko zróbcie je bardziej okrągłe.

Nie robiłam wcześniej nic na mące gryczanej i się zastanawiałam, czy bułki będą smakować jak kasza gryczana (którą niezbyt lubię – to znaczy kaszy w wersji prażonej).

Na szczęście bułeczki wyszły bardzo smaczne, trochę jakby karmelowe w smaku, ze słodkawą i delikatną nutą – na prawdę super 😀

Już planuję usmażyć sobie naleśniki z tą mąką 😀

Z podanej porcji zrobiłam 4 takie spore bułki, jeśli podzielicie ciasto na mniejsze kawałki, to spokojnie wyjdzie Wam 5 puszystych bułeczek.

Polecam Wam też przepis na ekspresowe bułki – będą idealne na śniadanie 🙂

 

bułeczki gryczane

 

bułki gryczane

 

bułki z mąki gryczanej

 

kanapka z wieprzowiną

 

Bułeczki gryczane
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 ml letniego mleka
  • około 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem i rozmieszaj.
  2. W misie miksera umieść obydwie mąki, sól, olej i miód.
  3. Wlej rozmieszane drożdże oraz letnią wodę.
  4. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej letniej wody.
  5. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - ciasto szybciej wyrośnie).
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i krótko wyrób.
  7. Podziel na bułeczki, uformuj ich kształt i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Bułeczki przykryj i odstaw na około 30 minut, aby się lekko napuszyły.
  9. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź.

 

Inspirowałam się tym przepisem na bułki grahamki.

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana
Ciasto z twarogiem i malinami

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: