Orzechowy mus na spodzie z precelków
Słoneczne babeczki

Mój syn przyszedł do mnie ostatnio ze swoją gazetką Cudaczek i poprosił u upieczenie bułeczek według przepisu zamieszczonego w tej gazecie.

Daniel nabrał na nie ochoty, bo bułeczki były w kształcie główek misiów.

Zebrałam się w sobie i pomiędzy sprzątaniem i pieczeniem ciasta z wiśniami przygotowaliśmy razem te bułeczki.

Oryginalnie miały być upieczone z mąki pełnoziarniestej, ale ja ją zastąpiłam zwykłą mąką pszenną, bo wiedziałam, że takie będą bardziej smakować moim dzieciom.

Jako oczy i buzię wykorzystałam orzechy laskowe i rodzynki, ale można też wykorzystać czarne oliwki, albo ziarenka czarnego pieprzu (wolałam go nie dawać swoich bułeczek, bo wiedziałam, że dzieciaki będą marudzić).

Z podanej porcji otrzymacie 6 bułeczek.

bułeczki misie3

bułeczki misie2

bułeczki misie4

Bułeczki misie
 
Autor:
Ilość: 6 sztuk
Składniki
  • 200 g mąki
  • ok 10 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 60 ml ciepłej wody
  • 10 g rozpuszczonego masła
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • coś na oczy i buzie - czarne oliwki, czarny pieprz w ziarnach, orzechy laskowe
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem i wodą - miseczkę przykryj ścierką i odstaw drożdże do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (w razie konieczności możesz dodać trochę ciepłego mleka lub mąki) - ciasto wyjdzie bardzo gęste.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-60 minut do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieć tworząc rulon. Podziel go na 7 równych części.
  5. Z jednej części utocz 12 małych kuleczek, które będą uszami.
  6. Z pozostałych części utocz okrągłe bułeczki.
  7. Roztrzepanym jajkiem przyklej uszy do buziek.
  8. Zrób misiom oczy i usta.
  9. Ułóż misiowe buźki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut.
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (chociaż według mnie wystarczyłoby i 180).
  11. Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  12. Po upieczeniu ostudź.

 

Orzechowy mus na spodzie z precelków
Słoneczne babeczki

Related Post