Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe
Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami

 

W kategorii pieczywo domowe mam dla Was kolejną propozycję – bułki dyniowe.

Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.

Do ich wykonania będziecie potrzebować pure z dyni – aby je otrzymać z dyni usuwacie środek, tniecie ją na mniejsze kawałki (bez obierania skórki) i albo gotujecie do miękkości, albo pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę. Potem usuwacie skórkę, a miąższ miksujecie lub rozgniatacie tłuczkiem do ziemniaków.

Pure z dyni dodajecie potem do ciasta drożdżowego (skutecznie zapobiega on wysuszani bułeczek i świetnie wpływa na smak ciasta).

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie 6-8 sporych bułeczek (ja upiekłam 4 duże bułki i dwa paluchy).

 

bułki dyniowe1

bułki dyniowe3

bułki dyniowe4

 

Bułki dyniowe
 
Autor:
Składniki
zaczyn drożdżowy:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 łyżki mąki
ciasto:
  • 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej)
  • 150 g pure z dyni
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • ewentualnie trochę wody do nadania konsystencji ciastu
  • ziarna dyni do posypania
Wykonanie
zaczyn drożdżowy:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, mąką i zalej mlekiem - wymieszaj, przykryj i odstaw na chwilę.
ciasto:
  1. Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  2. Ciasto ma być gęste, ale w razie konieczności dodaj porcjami trochę wody.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Po godzinie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko go zagnieć.
  5. Podziel na 6-8 części i z każdej utocz kulkę.
  6. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne pół godziny.
  7. Przed pieczeniem bułeczki skrop wodą i posyp pestkami dyni.
  8. Piecz przez 15 minut w temperaturze 195 stopni (funkcja grzania góra-dół).
  9. Po 15 minutach przestaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni i podpiecz bułki kolejne 10 minut - aż będą rumianie.
  10. Po upieczeniu bułki ostudź na kratce.

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję wersję po moich zmianach.

Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe
Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami

Related Post