Bułki na zakwasie

Zaktualizowany: 2023 6 września
bułki na zakwasie

Przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie

Dziś mam dla Was przepis na bułki na zakwasie. Swoje bułki zrobiłam na mące pszennej, bo nie przepadam za żytnią, ale możecie wybrać tu swoją ulubioną mąkę do pieczywa. Bułki będą świetne na kanapki i na przekąskę. Spróbujcie koniecznie.

domowe bułki pszenne zrobione na zakwasie

Bułki na zakwasie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to tym razem upiecz takie bułki idealne na kanapki na śniadanie i do pracy.

bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki pszenne na zakwasie.
3.92 z 92 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 50 minut
Porcje 6 sztuk
Składniki

składniki na bułki na zakwasie

  • 50 – 100 g dobrego zakwasu ((użyłam pszenny))
  • ok 200 g mąki pszennej ((może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy))
  • 100 ml mleka (letniego)
  • 0,5 łyżeczki soli ((sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej))
  • ewentualnie ziarenka
Instrukcja
 

Jak zrobić bułki na zakwasie

  • W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko – wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).
    50 – 100 g dobrego zakwasu, ok 200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje – jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  • Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ilość bułeczek zależy od tego jak duże je zrobisz.
Dostałam wskazówki od czytelnika i ilość zakwasu można zmniejszyć o połowę – wtedy bułeczki będą miały „lżejszy” smak.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe bułki, domowe pieczywo, jak zrobić bułki, pieczywo na zakwasie, tradycyjne pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułki na zakwasie

Pszenne bułki na zakwasie – uwagi

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zachęcam Was dziś do wypróbowania nowego przepisu.

Zapraszam na bułki na zakwasie :)

Ostatnio zmieniliśmy zakwas.

Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy.

To było chyba przeznaczenie, bo ten zakwas (pszenny) rośnie jak szalony, bąbelkuje, pączkuje i ucieka z michy :)

Tak szaleje, że wciąż przychodzą nam nowe pomysły na ciekawe wypieki (przeprowadziliśmy testy na ciasto na pizzę na zakwasie bez dodatku drożdży – przepis jest jeszcze do dopracowania, ale może wkrótce się pojawi :)).

Upiekliśmy też bułki pszenne na zakwasie :)

Jak zrobić bułki na zakwasie – wskazówki

Do tych bułek nie używamy drożdży, więc ich przygotowanie zajmie Wam trochę więcej czasu. Pieczywo na zakwasie wyrasta dużo dłużej niż to na drożdżach.

Możecie gotowe ciasto na bułki schować do piekarnika (może być wyłączony, albo tylko lekko nagrzany do około 30 stopni), wtedy warunki do wyrastania ciasta na bułki będą bardziej stabilne i ciasto szybciej wyrośnie.

Możecie tu użyć zakwas żytni, pszenny lub mieszany – taki jaki macie w domu.
Ja swoje bułki zrobiłam na pszennej mące chlebowej – typ 650 lub 720. Jeśli lubicie żytnie pieczywo, to możecie użyć mąkę żytnią typ 720.

Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutkie i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Te bułki są konkretne, w smaku bardziej jak chleb niż bułka, za to po zjedzeniu jednej będziecie najedzeni :)

Możecie też do nich dodać różne ziarenka, albo posypać nimi ich wierzch.

Podaję porcje na mniej więcej 4 bułki (takie o rozmiarze bułki poznańskiej, czy też wrocławskiej).

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

domowe pieczywo zrobione na zakwasie
przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.92 z 92 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe bułki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe bułki jak z piekarni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 23 października

Podziel się przepisem

24 komentarze

  1. 56e1d3c41ce2c6aa134e36aaf234a8e6?s=54&d=mm&r=g
    HomeBaker 2022 29 kwietnia w 12:54- Odpowiedz

    Ilosc zakwasu wynikajaca z zasad piekarniczych powinna byc w przedziale 10% – 20 % (wzgledem maki oczywiscie) . Wiadomo ze mozna te zasady o te kilka % naciagnac ale 50% zakwasu brzmi jak spora przesada (szkoda zakwaszac organizm). Ciezko wyjasnic az tak duza ilosc zakwasu. Chleb o podobnym skladzie z 20% udzialem mlodego zakwasu rosnie swietnie i jest dobrse napowietrzny, podobnie powinno byc z bulkami. Moze warto dodac krok zginania ciasta i zmniejszyc ilosc zakwasu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 29 kwietnia w 13:55- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo za wskazówki :) Ja jestem takim domorosłym „piekarzem”, więc nie znam się na technicznych aspektach pieczenia.

  2. af260144bdb487918bbaaac89dd319ff?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2022 14 kwietnia w 06:37- Odpowiedz

    W przepisie brakuje cukru. Czy tak ma być?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 14 kwietnia w 08:18- Odpowiedz

      A po co cukier do bułek? Nie jest tu potrzebny.

      • 1b01f42b40cfe37d097065892f355736?s=54&d=mm&r=g
        Sylwia 2023 18 sierpnia w 11:03- Odpowiedz

        Zawsze się dodaje odrobinkę, to wydobywa smak pieczywa.

  3. d7df1679dbb243546b36cc6d3ddbcbe6?s=54&d=mm&r=g
    Piekielnica 2021 19 lutego w 12:24- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Pytanie z serii „może głupie”
    W momencie zmiany proporcji na 2 lub 3 porcję ilość mleka się nie zmienia, zmienia się tylko proporcja zakwasu i mąki, to błąd strony czy tak ma być, bo przy 100 ml mleka na 600g mąki to się tras nie zakalcowate ciasto robi… Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 19 lutego w 12:37- Odpowiedz

      Nie, to wina wpisania wartości w złe rubryczki w przepisie – mleko też trzeba zwiększyć proporcjonalnie, a ja przepis już poprawiam :)

  4. 04042d6d338da85bdbcf5d0bcd495a49?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2021 28 stycznia w 21:02- Odpowiedz

    Bułki wyszły super cała rodzinka się zajadał . Trochę zmodyfikowałam po swojemu ale są extra

  5. 4fe66f6f2fcba3bf969856bada2d8994?s=54&d=mm&r=g
    Iwona 2021 5 stycznia w 15:35- Odpowiedz

    Ile wychodzi bułek z podanych proporcji?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 5 stycznia w 17:26- Odpowiedz

      To zależy od ciebie, ale mniej więcej 8 mniejszych bułeczek.

  6. 960a84de28801646f5ec730e240a548c?s=54&d=mm&r=g
    mx 2020 5 grudnia w 18:48- Odpowiedz

    Robię podobne, ale proporcje inne.
    Najpierw zaczyn z paru łyżek zakwasu żytniego, ok. 200 g mąki pszennej „650”, łyżki cukru i wody (do konsystencji gęstej zaprawy)
    Po 10 godzinach zaczyn mieszam z 800 g mąki pszennej, szklanką mleka, łyżką cukru, łyżką soli, dwoma łyżkami masła i ok. 300 ml wody.
    Zostawiam do nasiąknięcia na godzinę, wyrabiam 5 minut, zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godz. Potem naciągam, zostawiam na ok. 30 min. i grzeję piekarnik.
    Formuję ok. 8-9 bułek i piekę z parą 10 min. w 250 st., a potem 30 min. w 200 st.
    Też są niezłe ;)

  7. 0b4c9d9b2ac2947efb7836d524020a54?s=54&d=mm&r=g
    Kapi 2020 30 października w 15:26- Odpowiedz

    Super, bardzo dziękuję za przepis! Ja zrobiłam na mące i zakwasie żytnim z racji cukrzycy. Bardzo smacznie. ❣️

  8. 93e72c7b0f36d18408369b382ab8ea2d?s=54&d=mm&r=g
    Małgosia 2020 26 października w 22:56- Odpowiedz

    No już łatwiejszego przepisu w internecie nie ma. Fakt że sam przepis nie opisuje za dużo i brakuje kilku informacji ale nie ma możliwości by nie wyszły.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 27 października w 12:36- Odpowiedz

      A jakich informacji ci brakuje?

  9. b78271d4209f5ac6156b2570b6d9486d?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 17 sierpnia w 16:50- Odpowiedz

    Czy można je zrobić na zakwasie żytnim?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 17 sierpnia w 18:35- Odpowiedz

      Oczywiście

  10. d6249e365148b3d14aff5a760caf770a?s=54&d=mm&r=g
    Krzysiek 2020 13 czerwca w 15:45- Odpowiedz

    Fajnie by dodać jakieś podstawowe informacje. np ile czasu powinny wyrastać bułki. W takiej formie podziękuje za przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 14 czerwca w 16:09- Odpowiedz

      Tak jak pisałam cały proces wyrastania wynosi kilka godzin – tak jest z pieczywem na samym zakwasie. Długość zależy od głównie od temperatury panującej w domu.

  11. 5149faa3a6ce9d7c2926bd1dde111168?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 26 maja w 15:03- Odpowiedz

    Po wyrośnięciu ciasto bardzo klejące, nie dałam rady formować ładnych kulek. Takie miało być czy powinno być bardziej zwarte. Co zrobić, dłużej wyrabiać? Krócej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 maja w 15:16- Odpowiedz

      Wszystko zależy od tego, jaki miałaś zakwas i jaką mąkę. Jak ciasto za mocno się klei to trzeba dodać jeszcze trochę mąki podczas formowania. Niestety nawet te same typy mąki potrafią się inaczej zachowywać i czasami trzeba delikatnie modyfikować przepis.

  12. 94e4f5d0d32c956b55413c201218b30b?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2020 29 kwietnia w 09:58- Odpowiedz

    A moje właśnie rosną i zaraz do piekarnika

  13. 5920114a89c61c3ad9a749efe9e0c4cd?s=54&d=mm&r=g
    Sandra 2020 28 kwietnia w 18:12- Odpowiedz

    O matko, ale porażka, zmarnowany czas i zakwas

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 28 kwietnia w 18:34- Odpowiedz

      Przykro mi, że ci bułki nie wyszły :(

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy