Burek przepis idealny :)

Zaktualizowany: 2023 30 maja
burek

Przepis na burka, czyli przysmak bałkański

Odkryj tajemnicę smaku kuchni bałkańskiej dzięki przepisowi na burka. Burek to wyjątkowy wypiek przygotowywany na cieście w typie filo, które wypełnione jest różnymi farszami. Zobacz jak zrobić burka z mięsem, albo z nadzieniem twarogowym. A może wolisz go z dodatkiem szpinaku? Wypróbuj wszystkie kombinacje i daj znać w komentarzu, który smakował najbardziej!

burek przepis na przymak z chorwacji

Burek przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę zrobić samodzielnie w domu burka jak na wakacjach w Chorwacji, czy w krajach bałkańskich, to koniecznie zobacz ten przepis!

burek

Burek przepis idealny

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny burek, czyli przekąskę z ciasta filo z nadzieniem.
4.43 z 33 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na farsz serowy do burka

  • 400 g twarogu (półtłustego)
  • 200 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu (( aby wygodnie połączyć składniki))

składniki na farsz szpinakowy do burka

  • 100 g szpinaku (użyłam mrożony)
  • 200 g fety
  • 200 g twarogu ( półtłustego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

składniki na farsz mięsny do burka

  • 400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)

składniki na ciasto filo do burka

  • 500 g maki pszennej typ 500 ((to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze – użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce})
  • 250 ml wody (ciepłej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 0k 300 g masła
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz serowy do burka

  • Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
    400 g twarogu, 200 g fety
  • Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
    2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz

Jak zrobić farsz szpinakowy do burka

  • Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.
    200 g fety, 200 g twarogu
  • Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .
    100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
  • Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
    sól i pieprz

Jak zrobić farsz mięsny do burka

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
    1 cebula
  • Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
    400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Jak zrobić domowe ciasto filo do burka

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.
    500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
  • Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
  • W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.
    0k 300 g masła

Jak zrobić burka krok po kroku

  • Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
  • Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
  • Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
  • Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
  • W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
  • Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
  • Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
  • Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
  • Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto filo, mięso, szpinak, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Domowy burek – uwagi

Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(

Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)

Nasz burek wyszedł pyszny i bardzo sycący :)

O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)

Jak zrobić burka – wskazówki

Powyżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.

Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!

Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.

Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem 😀

Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.

Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).

Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.

Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.43 z 33 ocen
Postaw mi kawę

burek z serem lub miesem
burek ciasto filo
burek

Polecane przepisy kuchni bałkańskiej

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 8 maja

Podziel się przepisem

25 komentarzy

  1. da5c48dd2ef6b6396b5f895e9bea3199?s=54&d=mm&r=g
    Maurycy 2023 5 lutego w 23:41- Odpowiedz

    Prawdziwy BUREK to metrowy wąż z farszem zwinięty w kształt ślimaka, i tak upieczony. Wszystkie inne formy w kształcie placków przekładańców itp. to są PITY.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 lutego w 07:58- Odpowiedz

      Chyba musisz pojechać do Chorwacji ich o tym powiadomić, bo nie wiedzą.

  2. c4f237e82cf53672702cf7771c986581?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2021 17 sierpnia w 21:06- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    To nie jest prawidłowy przepis na ciasto na byrek . 500 g mąki do ciasta filo – nie tortowa ! Pol łyżeczki soli i zimna woda . Tyle żeby zagnieść ciasto . Potem w folie i do lodówki na 30 min . Po wyjęciu ciasto musi być elastyczne . Dzielimy ciasto na kuleczki wielkości orzecha włoskiego . Każdą kuleczkę wałkujemy do wielkości dłoni . Potem składamy 4 płaty razem i wałkujemy w jeden duży . I to jest jedna warstwa . Jeśli robimy prawdziwy byrek to potrzebna będzie tzw po albańsku pecka albo peca . Czyli długi tak z 60 cm ale cienki wałek . Tych warstw możemy zrobić ile chcemy . Ja zwykle robię 5 . Teraz farsz . Można robić ze swiezymi pomidorami , można z kozim serem i szpinakiem – szpinak blanszujemy , można z mięsem mielonym . Wszystkie są smaczne . Absolutnie nie smarujemy masłem !!!! Tylko dobrą oliwą z oliwek !!!

  3. dcbd708aa00d365f171b5c346b767f29?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 16 lipca w 17:51- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Przepis fatalny, przepraszam ale fatalny. Temperatura pieczenia za duza, wszystko zaczęło się palić po 10 min, poszukałam na innych stronach jak robią baklave (też filo) i było 140 stopni.. A masło? Dlaczego w przepisie jasno nie pisze ze klarowane? Tak tluste, ze wszystkim nam niedobrze. Tyle czasu i usłyszałam od męża ze trzeba wyrzucić, chyba pierwszy raz w życiu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 16 lipca w 18:02- Odpowiedz

      Używam zwykłego masła, a nie klarowanego. Co do temperatury, to zawsze robię go w takiej właśnie i jest ok. Ale jak wiadomo piekarniki pieką różnie. I jeszcze nigdy nie wyrzuciłam burka. On ma być tłusty, taka jego uroda.

  4. faec4c7b9b3787f8c9f53d8f65a6b5da?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 4 lutego w 18:29- Odpowiedz

    Jeśli chodzi o burek bałlański to niestety nie zawiera on ani fety ani czosnku ani tym bardziej rzadnych ziół. Fety używaja Grecy. Tradycyjny bałkański burek jest tylko z mięsem. Natomiast wszystkie inne farsze nazywane sa “ pitom”. Jeśli chodzi o burek z miesem to składnikami sa: 1kg miesa wołowego mielonego, 1 cebula, 2-3 ziemniaki, sól i pieprz. Pita ze szpinakiem: 500-600g szpinaku, 250g młodego białego sera, 350-400g twarogu, 2jajka i 5 lyzek jogurtu lub śmietany, sól. Pita z ziemniakami: 1,5 kg ziemniakow, 1 wieksza cebula, sól i większa ilość czarnego pieprzu. Pita z serem: 450g twarogu, 250g młodego białego sera typu “ Krówka”, 200 ml meka, sól.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 lutego w 18:39- Odpowiedz

      Dziękuję za informację – te przepisy do farszy się przydadzą. A co do nazewnictwa, to wszędzie gdzie byłam w Chorwacji, to w piekarniach były burki z różnymi nadzieniami. Nigdzie nie widziałam nazwy pita z nadzieniem.

  5. e20734adfb0e2800b0d900f65e6ba819?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2020 27 czerwca w 21:39- Odpowiedz

    Wow! Przepyszny burek! Wlasnie skończyliśmy sie nim zajadac, choc ciezko bylo przestac, ale brzuchy juz pelne faktycznie jakbysmy sie przeniesli do Chorwacji, dzieki za przepis!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 czerwca w 09:34- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że burek zasmakował :)

  6. 5f6e90bf6d6cd5b3f38a42fedf48641d?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 5 maja w 13:58- Odpowiedz

    Mama mojego chłopaka robi go trochę inaczej,ale założę się, że ten z Twojego przepisu też jest niczego sobie. Wersja z serem po prostu wymiata. Jak przyjeżdżam do Chorwacji, to wszyscy wiedzą, że nie żadne steki czy pizze, tylko najzwyklejszy burek, ktory jest przepyszny i dziecinnie prosty w przygotowaniu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 7 maja w 08:42- Odpowiedz

      Najbardziej uwielbiam właśnie burka z serem – przeeepyszny :)

  7. Paszteciki z ciasta filo - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 14 października w 06:58- Odpowiedz

    […] zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z […]

  8. 65e5c91bfe7d018bc8800d9f09a50884?s=54&d=mm&r=g
    SprawdzamTO 2014 26 sierpnia w 10:48- Odpowiedz

    ooo pozytywnie jestem zaskoczona z początku myślałam że jest to ciasto na słodko sugerując się tym pierwszym zdjęciem .Mam pytanie 45 minut to cały czas z wypiekiem czy zajmuje to więcej czasu? Może to nie wyjść osobie bez zdolności do gotowania ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 26 sierpnia w 21:46- Odpowiedz

      CAłość jest stosunkowo prosta ale dość pracochłonna. 30 minut to sam czas pieczenia – przygotowanie oceniam na ~45 minut.

      • 65e5c91bfe7d018bc8800d9f09a50884?s=54&d=mm&r=g
        SprawdzamTO 2014 27 sierpnia w 14:49- Odpowiedz

        Po powrocie z pracy zrobiłam burka i jak dla mnie świetne połączenie fety i czosnku genialne .Trochę mi się spaliło z wierzchu ale następnym razem będę wiedziała co mam robić

        Dzięki :)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 27 sierpnia w 18:27- Odpowiedz

          świetnie! Cieszę się, że Ci smakowało :)

  9. 4457d79dd0874a8e58d0ec52846d7608?s=54&d=mm&r=g
    karolina 2014 5 czerwca w 12:19- Odpowiedz

    Mozna go mrozic?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 5 czerwca w 14:58- Odpowiedz

      Nie próbowałam, ale myślę, że można :)

  10. b8a6e591a973ab8f869f77ce373d3cc5?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2013 29 grudnia w 21:11- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepis na burek bardzo dobry i łatwy. Przypomniałam sobie wczasy w Chorwacji. Piekłam ten ze serem i wystarczyła mi jedna kostka masła. Mój wspaniały mąż idealnie naciągał płaty ciasta – następny będzie z mięsem.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 29 grudnia w 21:25- Odpowiedz

      Właśnie też się ponownie przymierzam, aby go zrobić :)

  11. ff1b1f22c6e12916048d9d0e1f0abf7e?s=54&d=mm&r=g
    Śliski 2013 4 sierpnia w 23:08- Odpowiedz

    No proszę, zabrać bazylię z mięsa i taki sam przepis jak od znajomego z Serbii :D

  12. Tarta z białym serem i szpinakiem - Wypieki Beaty 2013 18 czerwca w 22:17- Odpowiedz

    […] Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć tutaj […]

  13. 675a0caf7f6c24bc8addb3ec5a92fc36?s=54&d=mm&r=g
    agap2409 2013 8 maja w 10:40- Odpowiedz

    Zaczytałam się ;D Fajnie wszystko dokładnie opisane z pewnością w najbliższym czasie wypróbuje.Wygląda obłędnie… Gratulacje dla męża

  14. ?s=54&d=mm&r=g
    Agnys Skalska 2016 4 lipca w 08:35- Odpowiedz

    Mam zamiar zrobić wreszcie burka, bo chodzi za mną od, nie żartuję,…27 lat! ;) Trzymajcie kciuki!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na burka

Przepis na burka jest trochę czasochłonny, ale za to po przygotowaniu to danie jest jak niebo w gębie! Jeśli na wakacjach w Chorwacji albo innym bałkańskim kraju zajadaliście się tłuściutkimi burkami i chcecie sami przygotować to danie w domu, to koniecznie zobaczcie mój przepis na burki z mięsem, albo z farszem twarogowym lub szpinakowym. Każdy z nich jest przepyszny i nieźle kaloryczny. Ale cóż taki urok tej chorwackiej przekąski. Na wakacjach burki potrafiliśmy zjadać już na śniadanie, a potem na przekąskę, albo lunch - lepiej nie wiedzieć ile to było w sumie kalorii ;)

Burki przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na burki i sprawdźcie jak zrobić burka w domu. Taki domowy burek z serem albo z mięsem wchodzi rewelacyjny i może przenieść w miłe wakacyjne chwile. Przy okazji polecam wam przepis na inne chorwackie danie, kotleciki cevapcici (tudzież cevapi) a do nich koniecznie zróbcie domowe bułki pita.