Kawowy sernik na zimno
Makaron z kremem dyniowym

Cake pops z ciastek

 

lizaki cake pops

 

Cake pops to nic innego jak ciasteczkowe lizaki, albo ciasto na patyku 😉

Zwykle robi się je z pozostałości ciasta – podobnie jak bajaderkę.

Tylko co zrobić jeśli chcecie przygotować cake pops, ale nie macie żadnego ciasta, a specjalnie nie chce się Wam nic piec?

Otóż wtedy możecie wykorzystać zwykłe ciasteczka – mogą być dowolne – ale takie które da się zmiksować – od razu mówię, że ciasteczka typu Jeżyki baaardzo kiepsko się miksują.

Za to możecie spokojnie użyć markizy z kremem w środku 🙂

Mamy już zmiksowane ciasteczka i co dalej?

Teraz trzeba coś, co je sklei – ja użyłam krem czekoladowo-orzechowy (typ nutelli) i serka mascarpone.

Ilości „sklejacza” zależą od ciasteczek – im bardziej suche, tym więcej trzeba mokrego do ich sklejenia – dlatego w przepisie będą podane wagi w przedziale.

cake pops z herbatników

 

ciasteczkowe lizaki

 

cake pops z ciastek

 

cake pops bez pieczenia

 

Cake pops z ciastek
 
Autor:
Składniki
  • 300 g ciasteczek
  • około 100-150 g mascarpone
  • około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao - opcjonalnie
  • około 250 g czekolady do polania (mogą być różne)
  • różne posypki, siekane orzechy
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj.
  2. Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka i nutelli.
  3. Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję - będzie sklejone i gęste, to nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach nieduże kulki.
  4. Kulki schłódź w zamrażarce przez około godzinę - nie więcej.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - na każde 100 g czekolady dodaj po łyżeczce oleju (jeśli używasz różne czekolady, to każdą rozpuść oddzielnie).
  6. Końcówkę patyczka do lizaków zanurz w czekoladzie, a następnie ostrożnie wbij w kulkę.
  7. To samo zrób z pozostałymi kulkami (jeśli nie zanurzysz patyczka w czekoladzie, to jest duże prawdopodobieństwo, że w trakcie maczania kulek w czekoladzie, pospadają one z patyczków :)).
  8. Zanurz cake popsy w czekoladzie, poczekaj aż spłynie z nich nadmiar czekolady - dobrze jest lekko obracać kuleczki, aby czekolada ładnie spłynęła.
  9. Posyp lizaki posypką lub posiekanymi orzechami i wbij w kawałek styropianu lub wstaw do szklanki, aby czekolada do końca zastygła.

 

Kawowy sernik na zimno
Makaron z kremem dyniowym

Related Post