Ciasteczka twarogowe
Tort dinozaur

Wczoraj wieczorem wpadł do nas z niezapowiedzianą wizytą mój teść. W domu lekkie czystki w smakołykach, więc odgrzebałam swój pojemnik z zabunkrowanymi ciasteczkami i znalazłam wśród nich właśnie moje cantucci 🙂 Upiekłam je już jakiś czas temu i odłożyłam kilka na później – nie muszę mówić, że się zaśliniłam na ich widok i oczywiście przystąpiłam do konsumpcji 🙂

Posiłkując się wikipedią, napiszę co to takiego wogóle jest 🙂 otóż:

Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.

Brzmi pysznie, prawda?

 

 

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe
 
Autor:
Składniki
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki nieobranych migdałów (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania:
  • jedno roztrzepane jajko
Wykonanie
  1. Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić). Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki - ja musiałam dodać więcej mąki, bo się mi ciasto mazało. Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
  3. Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi). Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
  5. Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).
  6. Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki - powinno być ich razem około 1 i ½ szklanki.

 

Ciasteczka twarogowe
Tort dinozaur

Related Post