Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
cantucci1

Przepis na cantucci, chrupiące włoskie ciasteczka migdałowe

Odwiedź moją kuchnię, aby odkryć autentyczny przepis na włoskie ciasteczka migdałowe, znane jako Cantucci! Te tradycyjne wypieki są idealne na każdą okazję, od popołudniowej herbaty po eleganckie przyjęcie. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się chrupiącymi, aromatycznymi ciasteczkami migdałowymi, które doskonale komponują się z kawą lub deserowym winem. Buon appetito!

cantucci2

Włoskie chrupiące ciastka Cantucci przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno chrupiące ciastka pełne smaku i chrupiących migdałów, to ciasteczka cantucci podwójnie wypiekane będą dla Ciebie idealne! Spróbuj koniecznie!

cantucci2

Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne toskańskie chrupiące ciastka z migdałami.
4.30 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Deser
Porcje 1 blacha
Składniki

składniki na ciastka cantucci z migdałami

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (- 375 g)
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów (nieobranych (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi))
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (roztrzepane – do posmarowania)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka cantucci krok po kroku

  • Nieobrane migdały upraż na suchej patelni – mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić).
    1 i 1/2 szklanki migdałów
  • Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę.
    3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 100 g masła
  • Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia.
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki – ja musiałam dodać więcej mąki, bo się mi ciasto mazało.
  • Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
  • Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny.
  • Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    1 jajko
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz około 15-20 minut.
  • Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi).
  • Rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
  • Po upieczeniu wystudź.
Notatki
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki – powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.
Prywatne
Słowa kluczowe cantucci z migdałami, kruche ciastka z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cantucci3

Włoskie kruche ciastka z migdałami – uwagi

Wczoraj wieczorem wpadł do nas z niezapowiedzianą wizytą mój teść. W domu lekkie czystki w smakołykach, więc odgrzebałam swój pojemnik z zabunkrowanymi ciasteczkami i znalazłam wśród nich właśnie moje cantucci. Upiekłam je już jakiś czas temu i odłożyłam kilka na później – nie muszę mówić, że się zaśliniłam na ich widok i oczywiście przystąpiłam do konsumpcji.

Posiłkując się wikipedią, napiszę co to takiego w ogóle jest – otóż:

Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.

Brzmi pysznie, prawda? Koniecznie przygotujcie sobie te chrupiące migdałowe ciastka prosto w Włoch.

Zachęcam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasteczka, a jeśli lubicie włoskie przepisy, to polecam wam również przepis na babeczki z kremem.

Polecane przepisy na włoskie desery

Jeśli lubisz kuchnię włoską i włoskie desery i słodkości, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z tej kuchni. Tutaj polecam trzy z nich, a więcej na blogu:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 26 kwietnia