Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami
Pieczony naleśnik

 

Cebulką w cieście zajadaliśmy się podczas naszego ostatniego pobytu w UK.

Kilka dni temu zupełnym przypadkiem natrafiłam na przepis i tak cebulka w cieście zagościła również w moim domu 🙂

Cebula będzie doskonałą przegryzką i dodatkiem do piwa, ale ma milion kalorii, więc lepiej z nią nie przesadzać (zresztą jest dość tłusta i ciężko jest jej zjeść zbyt dużo).

Myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo 😉

Oprócz przepisu na ciasto do cebulki wykorzystałam również przepis na sos i myślę, że razem tworzą świetny duet – dla mnie to strzał w 10.

Jeśli szukacie czegoś prostego, a zarazem ciekawego na spotkanie ze znajomymi, to koniecznie zróbcie tą cebulkę.

cebulka w cieście2

cebulka w cieście1

cebulka w cieście3

Cebulka w cieście
 
Autor:
Składniki
dip:
  • pół szklanki majonezu
  • 1 szklanka maślanki
  • wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżych ziół - np. natka pietruszki, bazylia, mięta,
  • garść świeżego szczypiorku
ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty chili
  • czarny pieprz do smaku
  • piwo
  • 2 duże cebule
Wykonanie
dip:
  1. Zioła i szczypiorek posiekaj.
  2. Zmieszaj w miseczce pozostałe składniki, oddaj zioła.
ciasto:
  1. W szerokiej i płaskiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami, dolewaj po trochu piwo i mieszaj - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Cebulę obierz i pokrój w dość grube plastry (około 7 mm), ostrożnie podziel ją na pojedyncze krążki.
  3. Zamocz cebulę w cieście.
  4. W dużym, płaskim rondlu podgrzej tłuszcz, smaż cebulę, aż będzie z obu stron rumiana.
  5. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  6. Podawaj na ciepło razem z dipem.

 

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami
Pieczony naleśnik

Related Post