Jesienne donuty
Ciasto fale Dunaju

Cevapcici

cevapcici

 

Cevapcici, to mięsna potrawa pochodzenia bałkańskiego.

Przypomina nasze kotlety mielone, tyle że mięso nie jest panierowane i smażone jest na grillu.

Kotlety przygotowuje się z mięsa mielonego lub siekanego, przyprawia się delikatnie i grilluje.

Zwykle podaje się je do chlebka pita, z dodatkiem sosu tzatziki – czyli sosu jogurtowo-ogórkowego albo ajwarem, czyli pastą paprykową.

Ja swoje cevapcici przygotowałam na patelni grillowej, gdyż sezon grillowy już się skończył.

Kotleciki zjedliśmy z domową pitą – przepis na nią znajdziecie tutaj na blogu – bardzo polecam samodzielne przegotowanie pit, gdyż są one o niebo lepsze od tych ze sklepu 😀

Jako sos wybrałam tzatziki, bo ja i papryka nie pasujemy do siebie 😉

W ten sposób powstał nam pyszny, domowy fast food, tylko dużo smaczniejszy i zdrowszy 😀

Mięso dzięki grillowaniu jest mniej kaloryczne, bo tłuszczyk się z niego wytapia i spływa na dół, więc również osoby dbające o linię mogą spokojnie zjeść to danie 🙂

Dzieciom pozwólcie dodać do kotlecików i do domowej pity ulubione warzywne dodatki – świeżego pomidora, ogóreczka kiszonego albo świeżego, może rzodkiewkę lub słodką paprykę – jeśli sami będą mogli decydować o składzie, to na pewno chętniej zjedzą do ostatniego okruszka 😀

Bardzo polecam!

Ps. Wpis bierze udział w konkursie #Ambition, więc trzymajcie za mnie kciuki 🙂

kotleciki mielone

 

cevapcici

 

cevapcici-6

 

chlebki pita

 

cevapcici

 

Cevapcici
 
Autor:
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowe, może być też wieprzowe, lub mieszane)
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • opcjonalnie pół łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie
  1. Mięso włóż do miski, dodaj jajko, olej oraz przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na trochę do lodówki.
  2. Schłodzone mięso wyrabiaj w dłoniach na nieduże podłużne kotleciki.
  3. Smaż je na patelni grillowej obracając co jakiś czas.
  4. Gotowe kotleciki odsącz na ręczniki papierowym.
  5. Podawaj z chlebkami pita, sosem tzatziki albo ajwarem.

 

ambition


Ambition z dbałością

 

 

 

Jesienne donuty
Ciasto fale Dunaju

Related Post