Ciasto dyniowe fit
Szarlotkowe tosty francuskie

Chałka zaplatana

 

chałka zaplatana

Powiem tak, chałka zaplatana, to nie taki diabeł straszny jak go malują 😉

Samo ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, potem potrzebuje ono jedynie sporo czasu do wyrośnięcia – tak aby chałka była potem puszysta i delikatna.

Pewnie zaplatanie może trochę przerażać, ale to na prawdę nie jest takie trudne – ja swoją robiłam z pięciu kawałków.

W takim przypadku zawsze zaczynamy od skrajnych kawałków – najpierw kładziemy go na sąsiadującym kawałku, a następnie przekładamy pod następnym. Koniec.

Teraz ostatni kawałek z drugiej strony i znowu kładziemy na sąsiadującym i przekładamy pod następnym i tak w kółko, aż kawałki się skończą – wtedy sklejacie dokładnie końcówkę i możecie ją dodatkowo delikatnie podkleić pod spód.

Chyba nie brzmi to zbyt skomplikowanie?

Na moich zdjęciach nie widać aż tak dobrze tych splotów, bo chałkę posypałam kruszonką – jak dla mnie chałka bez kruszonki  nie może istnieć – i zupełnie nie interesują mnie bułki posypane sezamem, czy makiem 😉

Kruszonka to mus i koniec – jeśli macie inne podejście to tego tematu, to chałkę posypcie ziarenkami.

W przepisie posiłkowałam się przepisem na chałkę znalezionym tutaj, ale go troszkę zmieniłam.

Na youtube możecie obejrzeć filmik jak zaplatać chałkę z 5 części.

Z mojego przepisu otrzymacie dużą, prawie kilogramową chałkę.

chałka

 

chałka z kruszonką

 

chałka zaplatana

 

chałka z kruszonką

 

chałka

 

Chałka zaplatana
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 45 g cukru
  • około 500 g mąki
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
kruszonka:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  2. Dodaj letnie mleko i wymieszaj, naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, jajka i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki - jeśli ciasto będzie zbyt luźne.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce - w międzyczasie odgazuj ciasto 2-3 razy poprzez uderzenie pięścią w środek ciasta.
  5. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  6. Podziel ciasto na 5 równych części i uformuj z nich długie rulony.
  7. Sklej je razem z jednego końca.
  8. Zapleć chałkę - zaplataj od skrajnych kawałków - kawałek z końca połóż na kawałku sąsiadującym, a następnie przełóż pod następnym kawałkiem i zostaw na środku, powtórz czynność z ostatnim kawałkiem z drugiej strony.
  9. Powtarzaj przekładanie do końca długości kawałków, na koniec dokładnie sklej wszystkie kawałki.
  10. Chałkę przełóż ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką - odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  11. W tym czasie przygotuj kruszonkę - masło zmieszaj z mąką i cukrem, zagnieć palcami.
  12. Chałkę posmaruj odrobiną mleka, albo roztrzepanym jajkiem.
  13. Wierzch posyp kruszonką.
  14. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
  15. Po upieczeniu ostudź.

 

Ciasto dyniowe fit
Szarlotkowe tosty francuskie

Related Post