Ciasto chałwowiec
Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia
Dzisiaj polecam się wam ciasto chałwowiec. To bardzo proste i jednocześnie przepyszne ciasto na zimno. Z lekkim kremem z dodatkiem chałwy i biszkoptami nasączonymi kawą. To idealne ciasto na imprezę, ale również na weekend do kawy. Polecam!
Spis treści
Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chałwę i ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj to połączenie! Zachwycisz wszystkich tym ciastem.
Chałwowiec przepis
Składniki
składniki na krem chałwowy do ciasta
- 300 g chałwy waniliowej
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 400 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
dodatkowe składniki do ciasta z chałwą
- 30 sztuk herbatników (mniej więcej)
- 1 opakowanie biszkoptów (podłużnych)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z chałwą bez pieczenia
- Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.250 ml kawy, 2 łyżeczki cukru, 50 ml amaretto
- Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone – zmiksuj blenderem na gładką masę – schowaj do lodówki do schłodzenia.300 g chałwy waniliowej, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).400 ml śmietany kremówki
- Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.30 sztuk herbatników
- Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
- Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.1 opakowanie biszkoptów
- Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
- Ciasto schłodź w lodówce.
- Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Notatki
Prywatne
Ciasto z chałwą bez pieczenia – uwagi
Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe bez pieczenia.
Na herbatnikach, z biszkoptami nasączonymi kawą i pysznym kremem na bazie serka mascarpone.
Ja się nie mogłam mu oprzeć – ale to w końcu chałwa – chałwie nigdy nie mówię „nie” :)
Do tego połączenie chałwowego kremu z kawą jest jak dla mnie obłędne – mój mąż to się nawet pytał, czy to tiramisu.
Jednym słowem – jeśli jesteście wielbicielami tiramisu, to to ciasto będzie Wam również bardzo smakować :)
To ciasto chałwowe nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wygląda rewelacyjnie, więc będzie ozdobą każdego stołu.
A że wychodzi go sporo (przygotowałam je w foremce 24/24 cm), to starczy dla wielu osób.
Dobrze go przechowywać w lodówce, bo po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej może się lekko rozpływać. Nie wpływa to na jego walory smakowe, ale trudniej go nałożyć ;)
Jeśli z góry wiecie, że ciasto będzie musiało stać długo w cieple, to możecie dodać do kremu 2 łyżeczki żelatyny, aby krem był bardziej stabilny.
Jeśli lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – przepyszny!
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: