Koktajl owocowy - porzeczkowo-jagodowo-malinowy
Frużelina wiśniowa do słoików

 

Nie należę do jakichś ogromnych fanek wiśni (chociaż winku z wiśni produkcji męża nigdy nie powiem „nie” ;), dlatego nie ma u mnie zbyt wiele przepisów na ciasta z tymi owocami.

Zauważyłam, że ogromną popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z wiśniami, dlatego postanowiłam przygotować kolejny przepis na ciasto z wiśniami.

Upiekłam tartę wiśniową w amerykańskim stylu – oni uwielbiają wszelkie ciasta typu pie i między innymi również cherry pie.

Jak pisałam wyżej – średnio lubię wiśnie – ale to ciasto zasmakowało mi ogromnie 🙂

Lekkie kruche ciasto z niesamowitym nadzieniem wiśniowym, a na wierzchu kratka z ciasta – zjadłam je z lodami pistacjowymi i to był czysty obłęd – na ciepło nieziemskie.

Mąż jadł już na zimno i też mówił, że bardzo smaczne i jakby nie wiśniowe, bo nadzienie nie było cierpkie.

Ja na pewno jeszcze upiekę mojej rodzinie tą tartę.

Ps. Co do technicznych szczegółów – ciasto piekłam w żaroodpornej formie o średnicy około 25 cm – forma z wysokimi brzegami – nadzienia jest sporo i w trakcie pieczenia wytwarza się sok, który może uciekać, dlatego lepiej użyć formę z wyższymi brzegami.

 

tarta wiśnowa3

tarta wiśnowa1

tarta wiśnowa2

tarta wiśnowa4

Cherry pie - czyli tarta wiśniowa
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 375 g mąki (mniej więcej 2,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • około 5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok ¾ szklanki cukru (zależy od kwaśności owoców)
Wykonanie
ciasto:
  1. Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około pół godziny.
  3. Po schłodzeniu ⅔ ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia.
  4. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  5. Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski o szerokości około 2 cm.
  6. Przygotuj nadzienie - w misce zmieszaj razem obydwie mąki i cukier.
  7. Dodaj mieszankę do owoców i delikatnie wymieszaj.
  8. Wyłóż owoce na kruchy spód, na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta.
  9. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  10. Podpiecz ciasto przez 10 minut , następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz przez około 50-60 minut (aż ciasto będzie ładnie zrumienione).
  11. Ciasto po upieczeniu lekko ostudź, podawaj na ciepło lub zimno.
Notatki
Przepis na formę o średnicy 24-25 cm.

 

Inspiracją był przepis znaleziony tutaj.

Koktajl owocowy - porzeczkowo-jagodowo-malinowy
Frużelina wiśniowa do słoików

Related Post