Babeczki twarogowo-gruszkowe
Tort urodzinowy Formuła 1

 

Chipsy gruszkowe będą świetną zdrową przekąską dla dzieci i dorosłych.

Świetnie smakują i niesamowicie chrupią przy gryzieniu 🙂

Swoje chipsy przygotowałam z użyciem syropu, ale jeśli dbacie o linię, to wystarczy zastąpić go samą wodą z sokiem z cytryny (zapobiegnie ona nadmiernemu brązowieniu owoców) – wtedy tej wody nie podgrzewajcie.

Chipsy gruszkowe możecie oprócz jedzenia wykorzystać jako dekorację jesiennych wypieków – ja je np. użyłam do przystrojenia moich babeczek twarogowo-gruszkowych 🙂 Spójrzcie sobie jaki obłędny efekt dały 🙂

Z trzech dużych gruszek (użyłam konferencję) otrzymacie około 2 blachy chipsów.

 

chipsy gruszkowe1

chipsy gruszkowe3

chipsy gruszkowe4

chipsy gruszkowe2

 

Chipsy gruszkowe
 
Autor:
Składniki
  • 3 duże twarde gruszki (np. konferencja)
  • 50 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 100 ml wody
Wykonanie
  1. Zagotuj razem wodę, cukier i sok z cytryny - gotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
  2. Gruszki pokrój na cienkie plasterki - maksymalnie 3 mm grubości.
  3. Plastry owoców zamocz w syropie, odsącz z jego nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).
  5. Po pieczeniu pozostaw gruszki do studzenia, wtedy jeszcze bardziej stwardnieją i nabiorą chrupkości.
Notatki
Zamiast syropu możesz zrobić samą wodę z sokiem z cytryny - wtedy jej nie podgrzewaj, tylko w zimnej maczaj owoce i układaj na blaszce.

 

Przepis pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Babeczki twarogowo-gruszkowe
Tort urodzinowy Formuła 1

Related Post