Chleb bez zagniatania
Przepis na drożdżowy pszenny chleb bez zagniatania
Zapraszam Was dziś po przepis na prosty chleb bez miksera. Bo to tego chleba nie trzeba wyrabiać, „magia” dzieje się sama. Wy tylko musicie lekko połączyć składniki i trochę poczekać. Aby chleb pszenny miał bardziej chrupiącą skórkę polecam piec go w garnku – ja tu użyłam garnek rzymski, ale może być dowolny garnek, który możecie wstawić do piekarnika.
Spis treści
Pszenny chleb bez wyrabiania przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne domowe pieczywo o chrupiącej skórce i cudownym wnętrzu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Chleb bez zagniatania przepis
Składniki
składniki na pszenny chleb bez wyrabiania
- 450 g mąki pszennej ( – najlepiej typ 650 – 3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g drożdży (świeżych (lub 7 g suszonych))
- ok 360 ml wody (letniej)
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb bez wyrabiania i zagniatania
- Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody – rozmieszaj.15 g drożdży
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej resztę wody i całość wymieszaj łyżką.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, ok 360 ml wody
- Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką). Ciasto po nocy stanie się lepkie i luźne – tak ma być.
- Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką, krótko do przemieszaj i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania). Aby ciasto się nie rozlewało możesz papier z ciastem włożyć do miski.
- Możesz też dodać odrobinę mąki do miski z ciastem i delikatnie przemieszać ciasto. Do drugiej miski włożyć papier do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb termoobieg). Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
- Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez mniej więcej 20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
- Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowy chleb z garnka – uwagi
Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny :D
Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.
W czym tkwi w takim razie tajemnica?
Otóż w „czasie”.
Jak zrobić chleb bez zagniatania – wskazówki
Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie wyrabiacie – przykrywacie, a rano pieczecie.
To tak w skrócie :)
A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego :D
Chleb bez zagniatania trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).
Takie naczynie wcześniej nagrzewacie samo w piekarniku – to pozwoli na szybkie upieczenie chleba i zapewni chrupiącą skórkę.
Po inne przepisy na chleby zapraszam do działu z pieczywem :D
Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszny chleb domowy jak z piekarni. Tutaj polecam takie trzy przepisy: