Kokosowe ślimaczki
Cukrowe ciasteczka

Coś dla wielbicieli czosnku – chleb z całymi ząbkami czosnku. Przepis znaleziony na Mniam Mniam, ale ja go troszkę pozmieniałam 🙂

 

Chleb czosnkowy
 
Autor:
Składniki
składniki chleba:
  • 40 dag pszennej mąki (ja robiłam z mąki 750, ale może być zwykła)
  • 10 dag pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 4 dag świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych na ½ kg mąki)
  • 1 płaska łyżka cukru – do rozpuszczenia drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • ⅓ szklanki ciepłego mleka (lub wody) – do rozpuszczenia drożdży
  • 300 ml ciepłej wody (lub trochę mniej lub więcej)
  • 6 łyżek oliwy
składniki nadzienia:
  • 3 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego (można ewentualnie pominąć, ale fajnie zmienia smak czosnku)
  • 1 czubata łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie
  1. Podziel czosnek na ząbki. Przełóż je do miseczki i zalej gorącą wodą.
  2. Po kilku minutach obierz je ze skóry (dzięki tej metodzie zrobisz to dużo szybciej).
  3. W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż czosnek i gotuj do miękkości - w zależności od wielkości ząbków zajmie Ci to od 5 do 10 minut. Ugotowane ząbki odcedź.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj ocet balsamiczny, cukier, pieprz, kilka łyżek wody.
  5. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos całkowicie odparuje. Ząbki przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
  6. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.
  7. W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  8. Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
  9. Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  10. Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  11. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut. Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki - skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.
Notatki
Ja nadzienie robię z połowy porcji, albo nawet z jednej główki, bo trzy to trochę jak dla mnie za dużo.

Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby zdążyło ostygnąć, przed dodaniem go do chleba.

Kokosowe ślimaczki
Cukrowe ciasteczka

Related Post