Chleb czosnkowy

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
chleb czosnkowy

Przepis na niezwykły chleb z czosnkiem

Przepis na chleb czosnkowy to doskonały sposób na przygotowanie aromatycznego i wyjątkowo smacznego pieczywa w domowym zaciszu. W tym prostym przepisie składniki takie jak mąka pszenna, drożdże, woda, sól i oczywiście czosnek, łączą się, tworząc chleb o intensywnym smaku czosnku i chrupiącej skórce. Idealny jako dodatek do dań z grilla lub do podania z dipami na imprezowych spotkaniach. Ten chleb zachwyci nie tylko smakiem, ale także aromatem, który unosi się po całym domu podczas jego pieczenia. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się świeżym, pysznym chlebem czosnkowym w zaciszu własnej kuchni!

chleb czosnkowy

Chleb czosnkowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie testujesz nowe przepisy, to koniecznie upiecz ten niezwykle aromatyczny chleb.

chleb czosnkowy

Chleb czosnkowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i nietypowy chleb z czosnkiem w sosie balsamicznym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb czosnkowy

  • 400 g pszennej mąki ((ja robiłam z mąki 750, ale może być zwykła) – 2 i 2/3 szklanki)
  • 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • sok (z połowy pomarańczy)
  • sok ( z połowy cytryny)
  • 40 g świeżych drożdży ((lub opakowanie drożdży suszonych na 1/2 kg mąki))
  • 1 płaska łyżka cukru (– do rozpuszczenia drożdży)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/3 szklanki mleka (ciepłego (lub wody) – do rozpuszczenia drożdży)
  • 300 ml wody (ciepłej (lub trochę mniej lub więcej))
  • 6 łyżek oliwy

składniki nadzienia czosnkowego

  • 3 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego ((można ewentualnie pominąć, ale fajnie zmienia smak czosnku))
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz (świeżo zmielony – do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić czosnek balsamiczny do chleba

  • Podziel czosnek na ząbki.
    3 główki czosnku
  • Przełóż je do miseczki i zalej gorącą wodą.
  • Po kilku minutach obierz je ze skóry (dzięki tej metodzie zrobisz to dużo szybciej).
  • W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż czosnek i gotuj do miękkości – w zależności od wielkości ząbków zajmie Ci to od 5 do 10 minut.
  • Ugotowane ząbki odcedź.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj ocet balsamiczny, cukier, pieprz, kilka łyżek wody.
    3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 czubata łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
  • Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos całkowicie odparuje.
  • Ząbki przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.

Jak zrobić chleb czosnkowy

  • Drożdże rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.
    40 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka cukru
  • W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę.
    400 g pszennej mąki, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka miodu, sok, sok, 6 łyżek oliwy
  • Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  • Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
  • Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  • Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Chleb pieczemy w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut.
  • Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki – skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.
Notatki
Ja nadzienie robię z połowy porcji, albo nawet z jednej główki, bo trzy to trochę jak dla mnie za dużo.
Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby zdążyło ostygnąć, przed dodaniem go do chleba.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z czosnkiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Chleb z czosnkiem – uwagi

Coś dla wielbicieli czosnku – chleb z całymi ząbkami czosnku. Przepis znaleziony na Mniam Mniam, ale ja go troszkę pozmieniałam. Oryginalnie chleb jest przygotowany aż na trzech główkach czosnku. Jak dla mnie to dużo, więc robię go z mniejszej ilości. Mój znajomy zakochał się w tym chlebie i piekłam mu go co tydzień za każdym razem zwiększając ilość czosnku, aż doszłam do tych trzech główek. Mąż jak jechał z tym chlebem metrem, to narobił tam niezłych zapachów :) A kolega powiedział, że chleb boski. Sami więc zdecydujcie jaką ilość czosnku wybieracie.

Serdecznie zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na chleby i domowe pieczywo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe chleby

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu jest spory wybór zarówno chlebów jak i różnych bułek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 30 marca