Chleb irlandzki
Przepis na sodowy chleb irlandzki
Domowy chleb irlandzki zrobiony na sodzie to prawdziwa perełka kulinarnej sztuki! Ten wspaniały chleb charakteryzuje się wyjątkowo chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym wnętrzem. Jego smak jest wyjątkowo intensywny i przyjemnie kwaskowaty, co sprawia, że idealnie pasuje do różnych dań i dodatków. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można go łatwo przygotować w domu, korzystając z prostych składników, takich jak soda oczyszczona, mąka pszenna i maślanka. Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na chleb, to domowy chleb irlandzki zrobiony na sodzie jest dla Ciebie!
Spis treści
Chleb irlandzki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo i uwielbiasz jak w całym domu pachnie świeżo pieczonym chlebem, bo koniecznie wypróbuj przepis na tradycyjny irlandzki chleb sodowy.
Chleb irlandzki przepis
Składniki
składniki na sodowy chleb irlandzki
- 600 g mąki pszennej (- 4 szklanki – użyłam typ 650)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (- płaskie)
- 1 łyżeczka soli
- około 2 szklanki maślanki ((może trochę więcej) – 500 ml)
- rodzynki ( lub żurawina suszona – opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić chleb na sodzie
- W misie umieść mąkę, sodę, sól i prawie całą maślankę, zagnieć ciasto – jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej maślanki – ciasto będzie lekko klejące.600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, około 2 szklanki maślanki
- Jeśli chcesz to dodaj rodzynki albo żurawinę i zagnieć.rodzynki
- Garnek o wielkości około 22-23 cm średnicy (może to też być garnek rzymski – garnek będzie włożony do piekarnika, więc musi się nadawać do pieczenia w nim) wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo otrębami jak ja).
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni (tryb góra-dół).
- Chleb przełóż do garnka, natnij na nim ostrym nożem krzyż (nacięcie ma być dość głębokie – około 1 cm), przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie pokrywkę zdejmij i piecz chleb przez kolejne 10 minut – aż będzie ładnie rumiany.
- Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Prywatne
Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie – uwagi
Przepis na chleb irlandzki na sodzie będzie idealny dla Was jeśli szukacie bardzo prostego i szybkiego do upieczenia chleba.
Nie ma w nim drożdży, więc nie musi wyrastać godzinami, szybko zagniatacie ciasto z podstawowych składników, dodajecie sodę i od razu pieczecie chleb.
Całość zajmie Wam jakąś godzinę – potem trzeba wytrwać chociaż chwilę, aż chleb ostygnie – ja mu dałam góra 20 minut i już się do niego dobrałam :)
Chleb irlandzki zrobiony na sodzie to typowy chleb spożywany w Irlandii, szczególnie na obszarach wiejskich, gdzie w przeszłości była trudność w uzyskaniu drożdży do pieczenia chleba. Dlatego też, zamiast używać drożdży, chleb irlandzki jest wypiekany na sodzie oczyszczonej i mące.
Do przygotowania chleba irlandzkiego z sodą potrzebujemy tylko kilku prostych składników, takich jak mąka pszenna, soda oczyszczona, sól i maślanka. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, ponieważ nie potrzebuje rozwijania się, jak w przypadku chleba drożdżowego. Po uformowaniu ciasta, wstawiamy je do piekarnika i w ciągu około 40 minut mamy już pyszny, aromatyczny chleb gotowy do spożycia.
Koniecznie musicie przed pieczeniem naciąć go w kształt krzyża, co podobno miało odpędzać „złe moce” i diabła.
Irlandczycy lubią do niego dodawać rodzynki i suszoną żurawinę (ja zrezygnowałam z tego dodatku).
Dzięki sodzie chlebek jest w środku ładnie karmelowy, a dodatkowo podczas pieczenia pachnie w domu ciastem :)
Domowy chleb zrobiony na sodzie jest wyjątkowo aromatyczny i chrupiący, co sprawia, że idealnie pasuje do różnych dań i dodatków. Możemy go podawać z masłem, serami, wędlinami, dżemem, czy też jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych.
Gorąco polecam :)
Jeśli ktoś z was nie lubi sody i przeszkadza mu jej smak w wypiekach, to ten chleb raczej nie jest dla was. Ewentualnie możecie spróbować zrobić go na jednej łyżeczce sody.
Spróbujcie również inne moje przepisy na chleb, a tam znajdziecie między innymi przepis na chleb w godzinę!
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Jeśli lubisz piec w domu chleby, bułki, czy też bagietki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Tutaj podaję trzy z nich:
Przepis znalazłam tutaj.