Chleb irlandzki

Zaktualizowany: 2023 25 kwietnia
chleb irlandzki 4

Przepis na sodowy chleb irlandzki

Domowy chleb irlandzki zrobiony na sodzie to prawdziwa perełka kulinarnej sztuki! Ten wspaniały chleb charakteryzuje się wyjątkowo chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym wnętrzem. Jego smak jest wyjątkowo intensywny i przyjemnie kwaskowaty, co sprawia, że idealnie pasuje do różnych dań i dodatków. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można go łatwo przygotować w domu, korzystając z prostych składników, takich jak soda oczyszczona, mąka pszenna i maślanka. Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na chleb, to domowy chleb irlandzki zrobiony na sodzie jest dla Ciebie!

chleb irlandzki 3

Chleb irlandzki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i uwielbiasz jak w całym domu pachnie świeżo pieczonym chlebem, bo koniecznie wypróbuj przepis na tradycyjny irlandzki chleb sodowy.

chleb irlandzki

Chleb irlandzki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny chleb irlandzki zrobiony na sodzie oczyszczonej i maślance.
3.80 z 15 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na sodowy chleb irlandzki

Instrukcja
 

Jak zrobić chleb na sodzie

  • W misie umieść mąkę, sodę, sól i prawie całą maślankę, zagnieć ciasto – jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej maślanki – ciasto będzie lekko klejące.
    600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, około 2 szklanki maślanki
  • Jeśli chcesz to dodaj rodzynki albo żurawinę i zagnieć.
    rodzynki
  • Garnek o wielkości około 22-23 cm średnicy (może to też być garnek rzymski – garnek będzie włożony do piekarnika, więc musi się nadawać do pieczenia w nim) wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo otrębami jak ja).
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (tryb góra-dół).
  • Chleb przełóż do garnka, natnij na nim ostrym nożem krzyż (nacięcie ma być dość głębokie – około 1 cm), przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut.
  • Po tym czasie pokrywkę zdejmij i piecz chleb przez kolejne 10 minut – aż będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Niektórzy narzekają na mocny smak sody w chlebie – jeśli przeszkadza ci smak sody w chlebie, to możesz spróbować użyć jej mniej (1 łyżeczkę), albo dodać trochę proszku do pieczenia.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb na sodzie, chleb sodowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb irlandzki 1

Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie – uwagi

Przepis na chleb irlandzki na sodzie będzie idealny dla Was jeśli szukacie bardzo prostego i szybkiego do upieczenia chleba.

Nie ma w nim drożdży, więc nie musi wyrastać godzinami, szybko zagniatacie ciasto z podstawowych składników, dodajecie sodę i od razu pieczecie chleb.

Całość zajmie Wam jakąś godzinę – potem trzeba wytrwać chociaż chwilę, aż chleb ostygnie – ja mu dałam góra 20 minut i już się do niego dobrałam :)

Chleb irlandzki zrobiony na sodzie to typowy chleb spożywany w Irlandii, szczególnie na obszarach wiejskich, gdzie w przeszłości była trudność w uzyskaniu drożdży do pieczenia chleba. Dlatego też, zamiast używać drożdży, chleb irlandzki jest wypiekany na sodzie oczyszczonej i mące.

Do przygotowania chleba irlandzkiego z sodą potrzebujemy tylko kilku prostych składników, takich jak mąka pszenna, soda oczyszczona, sól i maślanka. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, ponieważ nie potrzebuje rozwijania się, jak w przypadku chleba drożdżowego. Po uformowaniu ciasta, wstawiamy je do piekarnika i w ciągu około 40 minut mamy już pyszny, aromatyczny chleb gotowy do spożycia.

Koniecznie musicie przed pieczeniem naciąć go w kształt krzyża, co podobno miało odpędzać „złe moce” i diabła.

Irlandczycy lubią do niego dodawać rodzynki i suszoną żurawinę (ja zrezygnowałam z tego dodatku).

Dzięki sodzie chlebek jest w środku ładnie karmelowy, a dodatkowo podczas pieczenia pachnie w domu ciastem :)

Domowy chleb zrobiony na sodzie jest wyjątkowo aromatyczny i chrupiący, co sprawia, że idealnie pasuje do różnych dań i dodatków. Możemy go podawać z masłem, serami, wędlinami, dżemem, czy też jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych.

Gorąco polecam :)

Jeśli ktoś z was nie lubi sody i przeszkadza mu jej smak w wypiekach, to ten chleb raczej nie jest dla was. Ewentualnie możecie spróbować zrobić go na jednej łyżeczce sody.

Spróbujcie również inne moje przepisy na chleb, a tam znajdziecie między innymi przepis na chleb w godzinę!


chleb irlandzki 5
chleb irlandzki 7
chleb irlandzki 8

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Jeśli lubisz piec w domu chleby, bułki, czy też bagietki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Tutaj podaję trzy z nich:

Przepis znalazłam tutaj.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 2 kwietnia