Chleb pomidorowy

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
chleb pomidorowy

Przepis na chleb z suszonymi pomidorami

Przepis na chleb pomidorowy z suszonymi pomidorami to doskonały sposób na wzbogacenie tradycyjnego chleba o intensywny smak i aromat pomidorów. Ten prosty przepis wymaga jedynie podstawowych składników, takich jak mąka, drożdże, woda, sól i oczywiście suszone pomidory. Wszystkie składniki łączymy razem, formujemy ciasto i pozwalamy mu wyrosnąć. Drobno pokrojone suszone pomidory dodają chlebowi wyjątkowego smaku i koloru. Po upieczeniu chleb nabiera chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza z wyraźnym smakiem pomidorów. To doskonały wybór na śniadanie, przekąskę lub dodatek do dań głównych. Polecam!

Pomidorowy chleb przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie testujesz jego nowe smaki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo smaczny pomidorowy chleb na drożdżach.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb pomidorowy

  • 220 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 200 g mąki pszennej (typ 550)
  • 280 g wody (ciepłej )
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (zmielonych )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży ( lub 7g suszonych)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb pomidorowy krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj odrobinę letniej wody i zamieszaj do rozpuszczenia.
    14 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Wszystkie składniki wsyp do miski, dodaj część wody i wyrób ciasto – dodaj wody według potrzeby.
    220 g mąki żytniej chlebowej, 200 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka soli, 280 g wody
  • Po wyrobieniu odstaw ciasto na około godzinę.
  • Ciasto krótko zagnieć i włóż do wysmarowanej foremki – u mnie taka o długości 30 cm.
  • Chleb odstaw ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół) przez około 15 minut.
  • Zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni (góra-dół) i piecz chleb przez kolejne 40 minut.
  • Chleb po upieczeniu wyjmij z foremki i odłóż na kratkę do ostudzenia.
  • Suszone pomidory możemy zastąpić słodką papryką w proszku i otrzymamy wtedy chleb paprykowy :)
Notatki
Tak jest w przepisie oryginalnym, ale ja dokonałam pewne zmiany – zamiast mąki żytniej 720, dałam żytnią 2000, bo tamtej po prostu nie mam, a tak wyszło zdrowiej :), zamiast mąki 550 – dałam chlebową 750, pomidorów suszonych dałam łyżkę i łyżkę płatków z pomidorów suszonych. Trzeba też pamiętać, że dając mąkę o większym typie trzeba dodać trochę więcej wody do ciasta.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z pomidorami suszonymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pomidorowy chleb – uwagi

Nie samym zakwasem człowiek żyje, więc dziś przepis na chleb pomidorowy upieczony na drożdżach. Ja tradycyjnie upiekłam go w foremce keksowej, ale można go upiec bezpośrednio na blaszce lub kamieniu do pizzy formując wcześniej okrągły bochenek. Przepis znalazłam kiedyś w internecie i wydrukowałam, ale już nie pamiętam, skąd go wzięłam.

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to wypróbujcie również inne moje przepisy na chleb.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 26 marca