Chleb pszenno-pomidorowy

Zaktualizowany: 2023 13 listopada
chleb pszenno-pomidorowy

Przepis na chleb pszenny z pomidorami

Chleb pszenno-pomidorowy z suszonymi pomidorami to połączenie chrupiącej skórki, puszystego wnętrza i intensywnego smaku suszonych pomidorów. To przepis, który przenosi tradycyjny chleb na nowy poziom, dodając nutę słodko-kwaśnego smaku do każdej kromki. Idealny na śniadanie lub jako dodatek do różnych dań. Spróbuj koniecznie!

chleb pszenny z pomidorami

Chleb pszenno-pomidorowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowy chleb jak z piekarni, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pszenno pomidorowy1

Chleb pszenno-pomidorowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny pszenny chleb z dodatkiem suszonych pomidorów.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb z suszonymi pomidorami

  • 300 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750) – 2 szklanki)
  • 180 g ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 5 sztuk suszonych pomidorów ( z zalewy olejowej – odsączonych)
Instrukcja
 

Jak zrobić pszenny chleb z suszonymi pomidorami

  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
    10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy, wodę oraz pokrojone w paski pomidory.
    300 g mąki pszennej, 180 g ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, około 5 sztuk suszonych pomidorów
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
  • Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (w trybie góra dół).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu suszoną bazylią i granulowanym czosnkiem.
  • Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  • Piecz chleb w temperaturze 230 stopni (tryb góra-dół) przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z pomidorami suszonymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb pszenno-pomidorowy

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami – uwagi

Po chlebie cebulowym przyszła kolej na chleb pszenno-pomidorowy. Niebywały aromat nadają tu suszone pomidory z zalewy olejowej (ja użyłam moje domowe, które pływały sobie w towarzystwie czosnku i bazylii). Możecie też dodać do środka suszoną bazylię, albo troszkę czosnku – chleb można też posypać tymi przyprawami po wierzchu. Na chlebek „załapali się” nasi znajomi i na drugi dzień ostała się jeno piętka :) – to mówi, samo za siebie!

Zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na domowy chleb.

Polecane przepisy na chleb pszenny

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe chleby pszenne jak z piekarni, albo nawet lepsze! Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 15 stycznia