Ciasto ze śliwkami i kardamonem
Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym

 

Kupiłam sobie wreszcie garnek rzymski i upiekłam w nim chleb 🙂

Jako że był to debiut, więc pomyślałam sobie, że wypiek też powinien być debiutancki.

W ten oto sposób powstał chleb pszenny na piwie – użyłam do niego ciemne piwo typu porter (to które miałam, było bardzo mocne w smaku i „ciężkie” dlatego zmieszałam go w równej proporcji z wodą – jeśli użyjecie jasnego piwa, albo takiego o łagodnym smaku, to możecie nie dodawać wody).

Co do samego garnka rzymskiego, to przed jego użyciem należy go namoczyć w wodzie przez 15 minut (zastosowałam „pełne zanurzenie” ;)).

Garnek wstawia się do zimnego piekarnika, więc i pieczenie chleba przebiegło trochę inaczej – najpierw chleb wyrastał trochę w tym mokrym garnku (około 30 minut), a następnie włożyłam przykryty garnek razem z chlebem do piekarnika i dopiero wtedy włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 stopni.

Chleb piecze się w garnku około godzinę potem można zdjąć pokrywę i podpiec chleb przez kolejne 10 minut.

Trzeba pamiętać, żeby po namoczeniu garnka nasmarować go dokładnie olejem – można też obsypać płatkami, otrębami lub mąką –  chleb może mocno wyrosnąć i przykleić się nawet do pokrywy (mi tak zrobił).

Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim chlebek miał niesamowitą chrupiącą skórkę, a do tego mocno błyszczącą.

Dodam jeszcze, że potem upiekliśmy jeszcze nasz typowy chleb na zakwasie i też wyszedł świetny 🙂
chleb pszenny na piwie1
chleb pszenny na piwie3
chleb pszenny na piwie4

Chleb pszenny na piwie
 
Autor:
Składniki
  • 100 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (np. 720)
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciemnego piwa (np porter)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i lekko rozmieszaj.
  2. W dużej misce umieść zakwas, mąkę i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz 250 ml piwa.
  3. Zagnieć ciasto, w trakcie dodawaj pozostałe piwo.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Po 30 minutach zagnieć ciasto i pozwól mu wyrastać jeszcze godzinę
  6. Zanurz garnek rzymski w wodzie zgodnie z instrukcją na 15 minut.
  7. Wysmaruj dół garnka masłem i obsyp maką.
  8. Z ciasa uformuj bochenek i włóż go do garnka.
  9. Garnek wstaw do zimnego piekarnika na 30 minut - możesz ustawić 30 stopni aby ciasto miało odpowiednie warunki do rośnięcia.
  10. Włącz piekarnik na 200 stopni i zostaw w nim garnek na 60 minut.
  11. Po godzinie zdejmik pokrywę i zostaw chleb w piekarniku do przyrumienienia (ok 10 minut)
  12. Wyciągnij chleb i połóż na kratkę do wystygnięcia.
  13. Jeżeli w trakcie stygnięcia skórka chleba robi się miękka to wstaw go ponownie do piekarnika (już bez garnka) na ok 5-10 minut z termoobiegiem.
Notatki
Jeśli pieczesz chleb w normalnej foremce, to wtedy rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.

 

Ciasto ze śliwkami i kardamonem
Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym

Related Post