Czekoladowe babeczki duchy dla dzieci
Czekoladowa tarta z solonym karmelem

 

Ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, bo nasz tradycyjny chleb pieczony regularnie od ponad 3 lat trochę zaczął się nam nudzić.

Jak wiecie, kupiliśmy nawet specjalnie garnek rzymski, aby samo pieczenie chleba „przenieść na wyższy poziom” 😉

Troszkę na początku obawialiśmy się czy garnek wytrzyma wysokie temperatury, ale na szczęście wszystko jest ok.

Tym razem jednak nagrzaliśmy pusty garnek w piekarniku i dopiero do gorącego „wrzuciliśmy” chleb.

To właśnie zapewniło tą piękną popękaną skórkę (nawet pomimo nacięcia chleba) oraz poprawiło chrupkość skórki.

Jeśli macie jeszcze jakieś opory przed pieczeniem chleba w garnku rzymskim, to je porzućcie 🙂

A jeśli nie macie garnka rzymskiego, to wykorzystajcie duże naczynie żaroodporne z pokrywą, albo garnek, który można używać w piekarniku.

Tym razem też mam trochę inny przepis – posiłkowałam się tu przepisem z tej strony, ale ostatecznie go trochę zmodyfikowałam i przygotowałam z mniejszej porcji (warto zajrzeć do tego wpisu, bo jest tam trochę ciekawych informacji o pieczeniu chleba :)).

Nie zrażajcie się czasem, jaki trzeba na przygotowanie i upieczenie chleba, bo samej pracy nie ma wiele, a w międzyczasie możecie robić coś innego – np. możecie upiec pyszne ciasto 😉

chleb pszenny długo dojrzewający1

chleb pszenny długo dojrzewający2chleb pszenny długo dojrzewający4

chleb pszenny długo dojrzewający3

 

Chleb pszenny pyszny i piękny
 
Autor:
Składniki
ciasto wstępne:
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
  • 2 łyżki zakwasu
ciasto właściwe:
  • ciasto wstępne
  • około 300 g mąki chlebowej (typ 720 - 750)
  • około 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie ziarenka
Wykonanie
  1. Wieczorem zmieszaj razem wodę, mąkę razową oraz zakwas.
  2. Miseczkę przykryj i odstaw na noc.
  3. Następnego dnia, delikatnie zamieszaj, dodaj mąkę chlebową, wodę oraz sól i energicznie wyrób ciasto (możesz też dodać ziarenka).
  4. Ciasto przykryj i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia (tak gdzieś około 5 godzin).
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na podsypany mąką blat i zagnieć formując bochenek.
  6. Przełóż chleb do wysypanego mąką naczynia do wyrastania - może to być jakaś miska mocno wysypana mąką i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
  7. Garnek rzymski namocz w wodzie, a następnie wstaw do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na temperaturę 230 stopni.
  8. Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę ostrożnie zdejmij pokrywę z garnka i szybko przełóż do niego chleb - uważaj, aby się nie poparzyć.
  9. Przykryj chleb pokrywą i piecz przez 30 minut.
  10. Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 25-30 minut (chleb po upieczeniu i postukaniu od spodu musi wydać głuchy odgłos).
  11. Gotowy chleb wystudź na kratce.

 

Czekoladowe babeczki duchy dla dzieci
Czekoladowa tarta z solonym karmelem

Related Post