Sernik czekoladowo-kawowy
Miniserniczki w jabłku

 

Dziś mam małą odmianę chlebową 🙂

Upiekliśmy sobie chleb ryżowy – chociaż może nazywanie go ryżowym, jest nieco szumne, bo wcale jakoś specjalnie dużo mąki ryżowej do niego nie idzie 😉

Zwał jak zwał – chlebek jest rewelacyjny, z przepyszną i bardzo chrupiącą skórką.

Sam „biały chleb” do nas nie przemawia, więc dodaliśmy do niego mnóstwo ziarenek siemienia lnianego (możecie oczywiście z niego zrezygnować, albo dodać inne – np. słonecznik, dynię, czarnuszkę).

Podaję tu dużą porcję – na dwa bochenki o wadze około 800 g i sporych w rozmiarze.

Jeśli to dla Was za dużo, to podzielcie sobie składniki na dwa 🙂

 

chleb ryżowy1

chleb ryżowy2

chleb ryżowy3jpg

 

Chleb ryżowy
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 2
Składniki
zaparzanie mąki:
  • 100g mąki ryżowej
  • 350g wody (wrzącej)
zaczyn drożdżowy:
  • 5 g drożdży świeżych
  • 100g mąki chlebowej pszennej
  • 50g mąki razowej
  • 150g wody
ciasto:
  • 10g drożdży rozpuszczonych w odrobinie wody
  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • zaczyn drożdżowy
  • zaparzona mąka ryżowa
  • 300g wody
  • łyżka soli
  • 20g oleju
Wykonanie
  1. Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i zamieszaj (powstanie coś w rodzaju puree z ryżu :)) - odstaw do wystudzenia.
  2. Przygotuj zaczyn drożdżowy - wszystkie składniki razem zmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  3. Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj zaparzoną mąkę ryżową i rozczyn drożdżowy.
  4. Zagnieć ciasto (ja tradycyjnie zrobiłam to mikserem).
  5. Możesz też dodać teraz ziarenka - ja tradycyjnie dałam siemię lniane.
  6. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, po godzinie zamieszaj i odstaw na kolejną godzinę.
  7. Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
  8. Ułóż bochenki na blaszce, przykryj ściereczką i pozwól im trochę podrosnąć (przez około 30 minut).
  9. Nagrzej piekarnik do 230 stopni - piecz chleby w tej temperaturze przez 15 minut (zaraz po włożeniu chlebów to piekarnika możesz wnętrze piekarnika spryskać wodą - powstanie wtedy para, która świetnie wpływa na chrupkość skórki od chleba).
  10. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
  11. Na koniec włącz pieczenie tylko od spodu i podpiecz chleb 10 minut.
  12. Gorący chleb ostudź na kratce.

 

Przy pieczeniu inspirowaliśmy się tym przepisem, ale bardzo mocno go zmieniliśmy.

Sernik czekoladowo-kawowy
Miniserniczki w jabłku

Related Post