Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową
Babeczki truskawkowe

Ten chlebek ciabatta jest lekki, puszysty i nie wymaga posiadania specjalnej mąki – najlepiej użyć zwykłą 500-550. Bardzo szybko robi się go przy pomocy miksera, wyrasta też szybko, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

Ja go upiekłam z oliwkami, bo mój syn mógłby je jeść garściami 🙂

 

 

 

 

Chlebek ciabatta z oliwkami
 
Autor:
Składniki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki typ 500-550
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 10 oliwek bez pestek
Wykonanie
  1. Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.
  2. W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże i część wody. Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę - ciasto ma być dość gęste, ale gładkie.
  3. Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką. Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową
Babeczki truskawkowe

Related Post