Chlebki pita przepis

Zaktualizowany: 2024 11 kwietnia
chlebki pita

Przepis na domowe drożdżowe chlebki pita

Dzisiaj chcę Wam polecić moje ulubione chlebki pita! To idealna opcja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Pity można po upieczeniu wypełnić warzywami, mięsem czy hummusem i już gotowe! Ale to nie wszystko – domowe chlebki pita są też bardzo zdrowe, ponieważ są nie zawierają konserwantów – w przeciwieństwie do chlebków dostępnych w sklepach. Polecam spróbować! Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić pity, aby się tak ładnie napuszyły jak na moich zdjęciach :)

chlebki pity

Domowe chlebki pita przepis z filmem

Jeśli nie wiesz co dziś zrobić na obiad, to może przygotuj takie rewelacyjne chleby pita i podaj je z nadzieniem z mięsa i warzyw, albo z dowolnym innym :)

chlebki pita

Chlebki pita przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe chlebki pita idealne jako dodatek do obiadu i na przekąskę.
4.46 z 93 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 212 kcal
Składniki

składniki na chlebki pita

  • 300 ml wody (1 i 1/4 szklanki – ciepłej )
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki – polecam chlebową – typ 650)
  • 14 g drożdży (świeżych (lub 2 łyżeczki suchych))
Instrukcja
 

Jak zrobić chlebki pita krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie drożdży

    • Do drożdży dodaj cukier, wymieszaj i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
      14 g drożdży, 1 łyżka cukru
      jak zrobić ciasto na pity

    Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na pity

    • Mąkę połącz z pozostałymi składnikami – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano.
      3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 450 g mąki pszennej, 300 ml wody
    • Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia i zwiększenia swojej objętości.
      domowa pita
    • Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko go zagnieć.
      ciasto na pity

    Krok 3 – formowanie pit

    • Podziel ciasto dwie części, a następnie każdą z nich na 4 części.
      przygotowanie chlebków pita
    • Z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
      jak zrobić chlebki pita w domu
    • Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)).
      jak zrobić pity w domu
    • Ułóż pity na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
      domowe pity

    Krok 4 – pieczenie chlebków pita

    • Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut – do momentu aż napuchną i się zrumienią.
      jak upiec pity
    • Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
    Film
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 212kcalWeglowodany: 35gBiałko: 7gTłuszcz: 4g
    Słowa kluczowe chleb pita, pieczywo
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    chleb pita

    Domowy chlebek pita – uwagi

    Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam. Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :) Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami. Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(

    Spróbujcie, a sami się przekonacie :)

    pity

    Jak zrobić chlebek pitę – wskazówki

    Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej.

    Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki

    • drożdże – ja jak zwykle użyłam świeże, ale możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy opakowanie 7 g
    • mąka pszenna – ja używam najczęściej typ 650, ale jak nie mam to i 500 jest ok
    • oliwa – ją możecie zastąpić ostatecznie olejem
    • letnia woda
    • sól

    Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na porcje i formujemy chlebki.

    pita

    Jak piec chlebki pita, aby urosły i zrobiły „kieszonkę”?

    Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!

    Przy ich pieczeniu najważniejsza jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura  – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy. Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy! Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)

    Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!

    Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.

    Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)

    A co nałożyć do takiej domowej pity? Ja polecam kotleciki cevapi (cevapcici) z dodatkiem warzyw – cebuli, pomidora, sałaty i jakiegoś sosu.

    Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan.

    chlebki pita
    Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
    4.46 z 93 ocen
    Postaw mi kawę

    A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)

    pita1
    pita2
    pita3

    Polecane przepisy na obiad

    Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, to koniecznie sprawdź inne moje pomysły na szybkie i pyszne obiady. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2012 16 kwietnia

    Podziel się przepisem

    36 komentarzy

    1. dcdd8937c1f8f14c98fe911f97c5cf90?s=54&d=mm&r=g
      Agnieszka 2024 19 stycznia w 12:37- Odpowiedz

      Niestety płaskie …

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2024 22 stycznia w 17:35- Odpowiedz

        One jakoś bardzo sucho wyglądają po upieczeniu. Czy ciasto nie było zbyt gęste?

    2. e32bd13e2add097461cb96824b7a829c?s=54&d=mm&r=g
      Ja to ja 2023 11 listopada w 10:29- Odpowiedz

      3 gwiazdek
      Za dużo wody, powinno być 200 ml, musiałem dodać sporo mąki dodatkowo by móc rozwałkować.

    3. c6243fb3c8c880eaf81ee2d7eebb23b4?s=54&d=mm&r=g
      Anna 2023 25 lutego w 10:06- Odpowiedz

      Wczytałam się jeszcze raz i już wszystko wiem dzięki Pani na 8

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 25 lutego w 11:33- Odpowiedz

        Cieszę się, że wszystko się wyjaśniło :)

    4. c6243fb3c8c880eaf81ee2d7eebb23b4?s=54&d=mm&r=g
      Anna 2023 25 lutego w 10:04- Odpowiedz

      Dzień dobry, czy przepis jest na 4 czy na 8 sztuk? Przy składnikach jest napisane że na 8 ale ilość mąki dość mała jak mi się wydaje by wyszło 8 sztuk a w recepturze dzieli Pani na 4 części :) będę wdzięczna za wyjaśnienie :)

    5. 66da398cb985065d326981a5e5a48a07?s=54&d=mm&r=g
      Katarzyna 2023 29 stycznia w 17:41- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Chlebki przepyszne. Rewelacja.

    6. e9a9ad92efa4709dbd88d1269029bd20?s=54&d=mm&r=g
      Sara 2022 26 września w 13:32- Odpowiedz

      Nie zrobiły sie kieszonki. Wyszly okragle placki

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 26 września w 13:40- Odpowiedz

        Jaką temperaturę miał piekarnik?

    7. 4faba97de69c6110745c87b327a2095a?s=54&d=mm&r=g
      Patrycja 2022 21 września w 18:34- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Przepis super, urosły i smakowały dzieciom

    8. 43319fb4b37c48b474d0368fdb26c504?s=54&d=mm&r=g
      Agata 2022 10 lutego w 18:22- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Chlebki wyszły przepyszne. Mięciutkie i z dużą kieszonką.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 10 lutego w 18:45- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę, że tak fajnie wyszły :)

    9. 7903229d6a0791d386af68458a86afe6?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 8 stycznia w 12:38- Odpowiedz

      Wyszły bardzo dobre! Dziękuję

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 8 stycznia w 15:21- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę :)

    10. 0f4cc15de207b1bc8d7f91c4fa9094a2?s=54&d=mm&r=g
      Renata 2021 6 listopada w 18:13- Odpowiedz

      A ja dziś zrobiłam ale twarde jak kamień urosly ładnie ale pokruszyły się

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 7 listopada w 10:36- Odpowiedz

        Może twój piekarnik mocniej piecze i trzeba skrócić czas pieczenia.

    11. f8c2492beab98737690a9e299cc6a256?s=54&d=mm&r=g
      rafal 2021 13 września w 08:33- Odpowiedz

      O tak, kamień do pizzy pozwala osiągnąć rewelacyjne rezultaty. Przepis na pewno wypróbujemy u siebie :) My robimy na nim pizzę i własny chleb + bułki pita :)

    12. 167cf38a445b291229119d6601334caf?s=54&d=mm&r=g
      Nikola 2021 4 sierpnia w 21:35- Odpowiedz

      Przepyszny smak ale nie utworzyły mi się przestrzenie powietrza jaka może być przyczyna?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 5 sierpnia w 08:49- Odpowiedz

        Hmm, może kwestia temperatury. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby pity nie urosły z kieszonką ..

    13. dceae03b6f4a2a7e578ad00ef6ee3082?s=54&d=mm&r=g
      Ada 2020 22 listopada w 11:12- Odpowiedz

      DZISIAJ zarobiłam ciasto lecz chce upiec bułeczki z tego przepisu w ilu stopniach?
      nagrzać piekarnik i piekę na kamieniu

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 22 listopada w 13:17- Odpowiedz

        To najlepiej jakieś 180 stopni jeśli chcesz aby były bardziej puszyste. Zależnie od ich wielkości piecz je kilkanaście minut – aż będą rumiane

    14. 8c335198fb07b0e18cb417404d06b4c1?s=54&d=mm&r=g
      Artur 2020 3 czerwca w 09:29- Odpowiedz

      Ile przyjąć gram na szklankę?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 3 czerwca w 13:50- Odpowiedz

        Mąki wychodzi 150 g – więc trzeba użyć 450 g – jeśli ciasto będzie za luźne, to wtedy można dosypać jej trochę.

        • fd550ed2cd4d9f6c13e8d05c47e7706e?s=54&d=mm&r=g
          Magda 2023 18 marca w 08:34- Odpowiedz

          mi się ogóle nie udało. Dosypałam 2 tyle. Chyba, że nie da sięwyrobić ręcznie?

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2023 18 marca w 13:21- Odpowiedz

            zawsze można ciasto drożdżowe wyrobić ręcznie

    15. 6f312598070a9bef3e39ff32acc0b696?s=54&d=mm&r=g
      Anita 2020 7 maja w 15:54- Odpowiedz

      Super! Polecam! Pytanie,czy bułki piec w takiej temperaturze jak chlebki?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 7 maja w 17:33- Odpowiedz

        A jakie bułki? Zwykle bułki drożdżowe to najlepiej piec w temperaturze około 190 stopni.

    16. 7bc3f2e3bd0c675b4cc6b3b7a4883d0a?s=54&d=mm&r=g
      Aneta 2018 17 marca w 23:43- Odpowiedz

      Dzisiaj wypróbowany przepis-super! Pity wyszły jak na zdjęciu : )

    17. 9c77693f3f02db4293cd83754953f550?s=54&d=mm&r=g
      daniel suchy 2017 12 maja w 21:57- Odpowiedz

      Potwierdzam. dzisiaj zrobilem-Mega, super przepis!

    18. Bułki do hamburgerów - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 24 kwietnia w 14:26- Odpowiedz

      […] A hamburgery możecie też podać w chlebach pita […]

    19. Dobre strony przepisów | narzekaczka 2015 20 listopada w 16:43- Odpowiedz

      […] https://wypiekibeaty.com.pl/chlebki-pita/  […]

    20. ?s=54&d=mm&r=g
      Alina Kurzyp-Kujawa 2015 15 lutego w 06:50- Odpowiedz

      Cześć, dzięki za ten przepis.Jest super :) Pitta jest świetna, pyszna. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego :)
      Pozdrawiam, Ala :)

    21. ?s=54&d=mm&r=g
      Agata Hryniewicka 2014 8 listopada w 04:57- Odpowiedz

      aha piec w mocno nagrzanym piekarniku, jasne!

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2014 8 listopada w 06:34- Odpowiedz

        W opisie była informacja o maksymalnej temperaturze piekarnika. Dorzucam temperaturę do samego przepisu skoro taki zapis jest niejasny :)

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy

    Chlebki pita przepis

    Domowe pieczywo jest zawsze świetną alternatywą dla kupnego. Takie domowe jest przede wszystkim zdrowsze! Ten przepis na chlebki pita wykorzystaj podczas przeróżnych okazji. Po upieczeniu chlebki pita są mięciutkie, przepięknie pachną i przyciągną każdego, nie tylko łakomczucha! Wykonanie pity zajmie Ci trochę czasu, jednak warto poczekać na efekt końcowy. Przepis nie jest trudny, potrzebujesz przede wszystkim mąki, drożdży, wody i soli. Gwarantuję Ci, że od tej pory inaczej spojrzysz na takie domowe pieczywo.

    Jak zrobić w domu pity?

    Podczas pieczenia pity, w środku tworzy się pusta kieszonka. Po ostudzeniu pieczywa możesz wypełnić pity jakimś domowym farszem, a nawet przygotować nietypową kanapkę do szkoły lub pracy.  Pita świetnie komponuje się z wieloma typami mięs oraz sosów. To pieczywo idealne, smakuje doskonale zarówno na zimno i po lekkim podgrzaniu ze składnikami w środku. Dzięki tej kieszonce, nic ze środka pity nie powypada.

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis na chlebki pita, koniecznie wypróbuj także przepis na bułeczki gryczane. Są to pyszne i zdrowe domowe bułeczki, które zachwycą Cię nietypowym, lekko karmelowym i słodkim smakiem. Przejrzyj również pozostałe przeróżne przepisy na bułeczki, których powinieneś spróbować. Gorąco polecam!