Chlebki pita przepis
Przepis na domowe drożdżowe chlebki pita
Dzisiaj chcę Wam polecić moje ulubione chlebki pita! To idealna opcja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Pity można po upieczeniu wypełnić warzywami, mięsem czy hummusem i już gotowe! Ale to nie wszystko – domowe chlebki pita są też bardzo zdrowe, ponieważ są nie zawierają konserwantów – w przeciwieństwie do chlebków dostępnych w sklepach. Polecam spróbować! Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić pity, aby się tak ładnie napuszyły jak na moich zdjęciach :)
Spis treści
Domowe chlebki pita przepis z filmem
Jeśli nie wiesz co dziś zrobić na obiad, to może przygotuj takie rewelacyjne chleby pita i podaj je z nadzieniem z mięsa i warzyw, albo z dowolnym innym :)
Chlebki pita przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić chlebki pita krok po kroku
- Do drożdży dodaj cukier i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.14 g drożdży, 1 łyżka cukru
- Mąkę połącz z pozostałymi składnikami – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano.3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 450 g mąki, 300 ml wody
- Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko go zagnieć.
- Podziel ciasto dwie części, a następnie każdą z nich na 4 części.
- Z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
- Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)).
- Ułóż pity na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut – do momentu aż napuchną i się zrumienią.
- Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowy chlebek pita – uwagi
Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam.
Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :)
Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami.
Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(
Spróbujcie, a sami się przekonacie :)
Jak zrobić chlebek pitę – wskazówki
Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej 😁
Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki
- drożdże – ja jak zwykle użyłam świeże, ale możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy opakowanie 7 g
- mąka pszenna – ja używam najczęściej typ 650, ale jak nie mam to i 500 jest ok
- oliwa – ją możecie zastąpić ostatecznie olejem
- letnia woda
- sól
Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na porcje i formujemy chlebki.
Jak piec chlebki pita?
Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!
Przy ich pieczeniu najważniejsza jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy.
Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy!
Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)
Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!
Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.
Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)
A co nałożyć do takiej domowej pity? Ja polecam kotleciki cevapi (cevapcici) z dodatkiem warzyw – cebuli, pomidora, sałaty i jakiegoś sosu.
Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan 👌
A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)
Polecane przepisy na obiad
Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, to koniecznie sprawdź inne moje pomysły na szybkie i pyszne obiady. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: