Chlebki pita przepis

Zaktualizowany: 2023 17 października
chlebki pita

Przepis na domowe drożdżowe chlebki pita

Dzisiaj chcę Wam polecić moje ulubione chlebki pita! To idealna opcja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Pity można po upieczeniu wypełnić warzywami, mięsem czy hummusem i już gotowe! Ale to nie wszystko – domowe chlebki pita są też bardzo zdrowe, ponieważ są nie zawierają konserwantów – w przeciwieństwie do chlebków dostępnych w sklepach. Polecam spróbować! Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić pity, aby się tak ładnie napuszyły jak na moich zdjęciach :)

chlebki pity

Domowe chlebki pita przepis z filmem

Jeśli nie wiesz co dziś zrobić na obiad, to może przygotuj takie rewelacyjne chleby pita i podaj je z nadzieniem z mięsa i warzyw, albo z dowolnym innym :)

chlebki pita

Chlebki pita przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe chlebki pita idealne jako dodatek do obiadu i na przekąskę.
4.46 z 93 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 212 kcal
Składniki

składniki na chlebki pita

  • 300 ml wody (1 i 1/4 szklanki – ciepłej )
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki (3 szklanki – polecam chlebową – typ 650)
  • 14 g drożdży (świeżych (lub 2 łyżeczki suchych))
Instrukcja
 

Jak zrobić chlebki pita krok po kroku

  • Do drożdży dodaj cukier i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
    14 g drożdży, 1 łyżka cukru
    jak zrobić ciasto na pity
  • Mąkę połącz z pozostałymi składnikami – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano.
    3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 450 g mąki, 300 ml wody
  • Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
    domowa pita
  • Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko go zagnieć.
    ciasto na pity
  • Podziel ciasto dwie części, a następnie każdą z nich na 4 części.
    przygotowanie chlebków pita
  • Z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
    jak zrobić chlebki pita w domu
  • Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)).
    jak zrobić pity w domu
  • Ułóż pity na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    domowe pity
  • Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut – do momentu aż napuchną i się zrumienią.
    jak upiec pity
  • Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 212kcalWeglowodany: 35gBiałko: 7gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe chleb pita, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb pita

Domowy chlebek pita – uwagi

Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam.

Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :)

Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami.

Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(

Spróbujcie, a sami się przekonacie :)

pity

Jak zrobić chlebek pitę – wskazówki

Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej 😁

Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki

  • drożdże – ja jak zwykle użyłam świeże, ale możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy opakowanie 7 g
  • mąka pszenna – ja używam najczęściej typ 650, ale jak nie mam to i 500 jest ok
  • oliwa – ją możecie zastąpić ostatecznie olejem
  • letnia woda
  • sól

Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na porcje i formujemy chlebki.

pita

Jak piec chlebki pita?

Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!

Przy ich pieczeniu najważniejsza jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura  – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy.

Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy!

Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)

Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!

Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.

Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)

A co nałożyć do takiej domowej pity? Ja polecam kotleciki cevapi (cevapcici) z dodatkiem warzyw – cebuli, pomidora, sałaty i jakiegoś sosu.

Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan 👌

chlebki pita

A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)

pita1
pita2
pita3

Polecane przepisy na obiad

Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, to koniecznie sprawdź inne moje pomysły na szybkie i pyszne obiady. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 16 kwietnia