Reklama


Choinki z ryżu preparowanego

Dzisiejszy wpis jest ewidentnie dla dzieci (tych dużych też :)), bo będzie o słodkich, marshmallowych choinkach z ryżu preparowanego.

Brzmi fajnie, prawda?

Wykonanie takich choinek jest bardzo proste – chociaż może trochę brudzące i lepkie – jest po czym oblizywać paluszki 😉

Efekt oceńcie sami (chociaż musicie przyznać, że taki lizak, to jest COŚ).

Powiem tylko, że moje dzieciaki chodziły wokół nich jak kot za rybką i ciągle się dopytywały, kiedy będą mogły je zjeść 🙂

Dodam, że po zapakowaniu w folię te choinki z ryżu będą świetnym prezentem dla małych i dużych łasuchów.

choinki z ryżu2

choinki z ryżu1

choinki z ryżu3

Choinki z ryżu preparowanego
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 2, 5 szklanki ryży preparowanego (takie opakowanie 70 g powinno wystarczyć)
  • 2,5 szklanki marshmallows (około 150 g)
  • 3 łyżki masła
  • zielony barwnik spożywczy
Wykonanie
  1. Pianki marshmallow włóż do wysokiej miski, dodaj masło i podgrzej w mikrofalówce - przez około 1-2 minuty (podczas podgrzewania pianki jakby rosną i moje prawie uciekły z miski).
  2. Wymieszaj pianki, dodaj zielony barwnik i ponownie wymieszaj.
  3. Dodaj ryż do pianek i dokładnie połącz całość, tak aby pianki dobrze obkleiły ryż (wszystko będzie się mocno lepić - możesz sobie pomóc smarując łyżkę olejem.
  4. Dno foremki o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż ryż do tortownicy i wyrównaj warstwę.
  6. Odstaw do lekkiego zastygnięcia - wystarczy około pół godziny, bo masa i tak nie stwardnieje.
  7. Ostrym nożem podziel masę na osiem części.
  8. Możesz do każdej ostrożnie wcisnąć patyczek do lizaków i przykleić drażetki (choinki są na tyle lepkie, że nie trzeba dodatkowych "klejów")

Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Glorious Treats.

Related Post

Reklama

  • świetny pomysł ! wyglądają rewelacyjnie 🙂

    • wypiekibeaty

      Dziękuję 🙂

  • Ale świetnie wyglądają!

    • wypiekibeaty

      I proste w wykonaniu. Mina dzieciaków bezcenna 🙂

  • Naprawdę urocze 🙂

    • wypiekibeaty

      Bardzo dziękuję 🙂

  • gin

    Są mega urocze 🙂 Może jeszcze zdążę takie zrobić…? 🙂 Tylko musiałabym gdzieś kupić patyczki do lizaków…

    • wypiekibeaty

      Na pewno – robi się je bardzo szybko 🙂

  • kinga

    Witam.Czy gdybym nie dodala masla do pianek to bylyby mniej lepkie? W sumie pianki powinny sie zastygnac bez masla bo pierwotnie byly w formie stalej (i nie lepkiej)

%d bloggers like this: