Przepis na pierniczki wg Kingi Paruzel
Ciasteczka sernikowe

Dzisiejszy wpis jest ewidentnie dla dzieci (tych dużych też :)), bo będzie o słodkich, marshmallowych choinkach z ryżu preparowanego.

Brzmi fajnie, prawda?

Wykonanie takich choinek jest bardzo proste – chociaż może trochę brudzące i lepkie – jest po czym oblizywać paluszki 😉

Efekt oceńcie sami (chociaż musicie przyznać, że taki lizak, to jest COŚ).

Powiem tylko, że moje dzieciaki chodziły wokół nich jak kot za rybką i ciągle się dopytywały, kiedy będą mogły je zjeść 🙂

Dodam, że po zapakowaniu w folię te choinki z ryżu będą świetnym prezentem dla małych i dużych łasuchów.

choinki z ryżu2

choinki z ryżu1

choinki z ryżu3

Choinki z ryżu preparowanego
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 2, 5 szklanki ryży preparowanego (takie opakowanie 70 g powinno wystarczyć)
  • 2,5 szklanki marshmallows (około 150 g)
  • 3 łyżki masła
  • zielony barwnik spożywczy
Wykonanie
  1. Pianki marshmallow włóż do wysokiej miski, dodaj masło i podgrzej w mikrofalówce - przez około 1-2 minuty (podczas podgrzewania pianki jakby rosną i moje prawie uciekły z miski).
  2. Wymieszaj pianki, dodaj zielony barwnik i ponownie wymieszaj.
  3. Dodaj ryż do pianek i dokładnie połącz całość, tak aby pianki dobrze obkleiły ryż (wszystko będzie się mocno lepić - możesz sobie pomóc smarując łyżkę olejem.
  4. Dno foremki o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż ryż do tortownicy i wyrównaj warstwę.
  6. Odstaw do lekkiego zastygnięcia - wystarczy około pół godziny, bo masa i tak nie stwardnieje.
  7. Ostrym nożem podziel masę na osiem części.
  8. Możesz do każdej ostrożnie wcisnąć patyczek do lizaków i przykleić drażetki (choinki są na tyle lepkie, że nie trzeba dodatkowych "klejów")

Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Glorious Treats.

Przepis na pierniczki wg Kingi Paruzel
Ciasteczka sernikowe

Related Post