Pancakes jabłkowe
Pączusie jabłkowe

fennel cake

Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu ( tak, tak – karnawał już się powoli kończy), więc dziś przepis na chrust lany.

Chociaż wg mnie nazwa „chrust” jest trochę na wyrost, bo te maleństwa wcale nie chrupią 😉

Są za to świetną alternatywą dla tradycyjnych faworków, bo bardzo szybko się je przygotowuje – nie wymagają długiego wyrabiania i „walenia” wałkiem, aby je napowietrzyć, nie trzeba, ba nawet nie należy ich wałkować i ciąć – jednym słowem – same plusy 😀

Ciasto przygotujecie w maksymalnie 10 minut i od razu możecie je smażyć – będzie potrzebować do tego woreczek cukierniczy, lub duży mocny woreczek (taki do mrożonek sprawdzi się idealnie).

Po usmażeniu chrust musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

A z tej porcji otrzymacie spory talerz smakowitości 🙂

Jeśli poszukujecie przepisu na tradycyjne faworki to zapraszam tutaj.

Ps. Ciasto możecie też nalewać za pomocą zwykłego lejka – podobnie jak w przepisie na funnel cake 🙂

fennel cake

chrust lany 3

fennel cake

fennel cake

fennel cake

Chrust lany
 
Autor:
Składniki
  • 3 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • opakowanie cukru waniliowego - albo łyżka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie łyżka zwykłego cukru plus ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy)
  • 200 g przesianej przez sitko mąki
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę.
  2. Dodaj do nich mąkę na zmianę z mlekiem, na koniec dodaj alkohol.
  3. Białka ubij aż będą sztywne.
  4. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do woreczka, odetnij końcówkę rogu (nie rób zbyt dużego otworu).
  6. Olej rozgrzej w szerokim rondlu (jeśli masz termometr, to podgrzej do temperatury około 180 stopni).
  7. Za pomocą woreczka wyciskaj na gorący tłuszcz fantazyjne kształty (pamiętaj, że delikatnie urosną).
  8. Smaż na rumiano z obydwu stron.
  9. Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.

 

Pancakes jabłkowe
Pączusie jabłkowe

Related Post