Reklama


Ciasteczka amaretti

Ciasteczka amaretti

 

włoskie amaretti

 

Ciasteczka amaretti to chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie w życiu upiekłam 🙂

Na prawdę, nie przesadzam – robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, do tego szybko piecze, a jeszcze szybciej znikają z blachy 😀

Spróbujcie sami, a się przekonacie.

Ja wcześniej nie miałam jakoś specjalnego parcia na upieczenie własnych ciasteczek amaretti – kupiłam sobie we Włoszech sporą paczkę tych ciasteczek i jak mnie naszło, to sobie podjadałam, albo dodawałam do ciast – jak np. do sernika cappuccino.

Jednak zostałam poproszona przez jedną dziewczynę na facebooku o przepis na amaretti i tym sposobem w końcu upiekłam te pyszne migdałowe ciasteczka.

Aby mieć pewność, że przepis będzie idealny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera – zmniejszyłam tylko ilość o połowę, a i tak otrzymałam dwie blachy ciasteczek 🙂

Przepis jest jak już mówiłam wcześniej genialnie prosty, a ciasteczka są po prostu przepyszne – nie za słodkie (te kupne są o wiele słodsze i jakby bardziej „perfumowane”), idealnie migdałowe, kruche i jednocześnie lekko ciągnące i lepkie w środku – jak dla mnie ideał 😀

Na pewno jeszcze nie raz będę piec te ciasteczka, bo podjadam je sobie po 1-2 do kawki i już znikają.

A dla wielbicieli włoskich ciasteczek polecam jeszcze przepis na kruche migdałowe cantucci, których swoją drogą też już dawno nie piekłam i czuję, że trzeba to naprawić 🙂

 

ciasteczka amaretti

 

włoskie ciasteczka migdałowe

 

włoskie ciasteczka

 

amaretti

 

ciastka amaretti

 

Ciasteczka amaretti
 
Autor:
Składniki
  • 2 białka (z jajek rozmiar L)
  • 175 g cukru (zwykłego kryształu)
  • 175 g mielonych migdałów
  • 15 ml likieru amaretto (opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego)
Wykonanie
  1. Białka zmiksuj aż będą sztywne i puszyste.
  2. Cukier zmieszaj w misce razem z mielonymi migdałami.
  3. Dodaj do cukru i migdałów zmiksowane białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj likier i wymieszaj.
  5. Małą łyżeczką, albo za pomocą worka cukierniczego nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zostaw około 2 cm wolnej przestrzeni wokół każdego ciastka, bo będą się rozlewać w trakcie pieczenia.
  6. Ciastka piecz od razu (w przeciwieństwie do makaroników) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
  7. Po upieczeniu pozostaw je na blaszce do ostygnięcia, w tym czasie lekko stwardnieją i nabiorą kruchości.
  8. Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku.

 

ciasteczka amaretti

Related Post

Reklama

  • Jadłyśmy kiedyś kupne i są smaczne choć oczywiście za słodkie 🙂 Domowe muszą być o niebo lepsze 😀

    • Dużo lepsze, mniej słodkie i nie takie „perfumowane” 🙂

%d bloggers like this: